Eide u Beogradu

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu Kai Eide sastaje se danas sa zvaničnicima Srbije i SCG.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.09.2005.

08:46

Default images

Specijalni izaslanik generalnog sekretara za procenu dostizanja stanadarda na Kosovu i Metohiji Kaj Eide, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji i Crnoj Gori, najavio je da će u toku naredne nedelje Kofiju Ananu podneti usmeni izveštaj o stanju u Pokrajini.

Sledeći potezi međunarodne zajednice u vezi sa Kosovom znaće se posle toga, a zvanični Beograd veruje da će izveštaj Eidea o stanju na Kosovu biti objektivan.

Posle sastanka sa ministarom inostranih poslova SCG Vukom Draškovićem, Kai Eide ponovio je da nema rok u kojem bi trebalo da sačini izveštaj o dostignutosti standarda na Kosovu i Metohij, ali je naveo da će insistirati na zaštiti manjina, decentralizaciji, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa i povratku izbeglica: "Nadam se da ćemo napredovati u nekim od tih pitanja jer su to ključna pitanja za nas. Takođe, posmatramo u kakvom su međusobnom odnosu različiti procesi, kao na primer pitanja privatizacije, imovinskih i prava na upotrebu jezika. Moramo videti kako oni funcionišu u praksi kako bi mogli da napravimo ozbiljan i sveobuhvatan izveštaj".

Vuk Drašković istakao je da nema naroda u Evropi čija se prava tako grubo krše kao prava Srba na Kosovu i Metohiji i da je vreme da albanski lideri iskorače iz rovova iz 1999. godine i krenu ka kompromisu: "Mislim da dolazi trenutak kada albanski lideri na Kosovu i Metohiji moraju javno da saopšte da Beograd nije inostranstvo za Kosovo i Metohiju i da Beograd i Srbija imaju lagalno pravo da itekako se staraju o spskom narodu na Kosovu i Metohiji i njegovim pravima".

Eide se u Beogradu susreo i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji mu je preneo zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije i nedavne pogibije dva srpska mladića na Kosovu i Metohiji.

Eide i Tadić složili su se da su pitanja na kojima će izaslanik UN-a insistirati u svom izveštaju od suštinske važnosti za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

"Pozitivan pomak"

Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose ocenjuje da je dobro to što je Eide stavio veći naglasak na razgovore s kosovskim Srbima. "Eide tko pokušava da napravi dobru procenu odnosa Srbije prema Kosovu i položaja kosovskih Srba. Mislim da je važno to što je on naglasak stavio na decentralizaciju i što je negodovao zbog njenog toka, to je pozitivan pomak. Rok je manje-više zadat nekoliko meseci ranije i mislim da on ne može biti menjan. Svi su znali da je kraj septembra vreme za podnošenje izveštaja i tu nije bilo mnogo mesta za manevrisanje", kaže on.

Đurđević smatra i da promene u vrhu Koordinacionog centra za Kosovu i Metohiju neće negativno uticati na položaj Beograda u pregovorima o Kosovu jer u poslednjih par meseci to telo nije igralo važnu ulogu u primeni politike Beograda. "Moja zamerka je u tome što mi se čini da ne postoji aktivna politika Beograda, to je više prepušteno lošoj situaciji na terenu i poziciji u međunarodnoj zajednici koju Beograd ima po rezoluciji 1244", kaže on.

Eide je četvrti put u Beogradu, u okviru misije sagledavanja stepena dostizanja standarda i ukupnog stanja u Pokrajini. Norveški diplomata će 20. septembra u Njujorku imati konsultacije sa zvaničnicima zemalja-članica Kontakt-grupe, a potom se očekuje njegov izveštaj o Kosovu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Kofiju Ananu.

Server: Pregovori i bez standarda

Danijel Server iz Instituta za izveštavanje o ratu i miru veruje da će razgovori o statusu Kosova početi i ako bude procenjeno da zahtevani standardi nisu ispunjeni. "Beograd je do sada jasno stavio do znanja da želi da Srbi žive odvojeno na sopstvenoj teritoriji na Kosovu. Mislim da se iza priče o decentralizaciji krije želja za teritorijalnim odvajanjem Srba na Kosovu", kaže Server.
"Istovremeno, međunarodna zajednica nije pokazala volju da prebrodi postojeću podelu u kojoj UNMIK kontroliše teritoriju južno od Ibra, a Beograd teritoriju severno od te reke koja deli Kosovsku Mitrovicu. Ako međunarodna zajednica nije spremna da sada reši tu podelu, ne vidim nijedan razlog da na tako nešto bude spremna u budućnosti. Strahujem da će albanski ekstremisti, kada budu shvatili da gube po pitanju podele Pokrajine, proterati Srbe iz njihovih enklava južno od Ibra", kaže Server za BBC, prenosi Beta.

EU: Pozivamo Beograd da konstruktivno sarađuje

EU poziva vlasti u Beogradu da "konstruktivno sarađuju" u procesu na Kosovu, posebno imajući u vidu okončanje procene standarda, navodi se u odgovoru koji je britansko predsedništvo EU dalo na izlaganje šefa diplomatije SCG, Vuka Draškovića, na Savetu OEBS-a, u Beču.

Drašković je ocenio da još nema uslova i da ne treba kretati u pregovore o statusu Kosova, a britansko predsedništvo EU je zatražilo da se pojača direktan dijalog Beograd-Priština i da kosovski Srbi učestvuju u radu lokalnih institucija.

"Evropska unija žali što je Beograd odmah odbacio plan o decentralizaciji prelaznih ustanova samouprave" u Prištini. I ocenjuje, kako je to naglašeno u odgovoru predsedništva Unije, da je "taj plan korak u dobrom pravcu i pokušaj da se pozabavi onim što brine kosovske Srbe".

Zato evropska dvadesetpetorica "ohrabruju kosovske Srbe i vlasti u Beogradu da razmotre taj predlog i poziva obe strane da rešenja za otvorena pitanja nađu kroz dijalog".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: