Još bez agenta za sud u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ne može da razmatra tužbe građana iz SCG, jer naša država nije imenovala agenta.

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2005.

14:30

Default images

Agent treba da zastupa državu pred tim sudom. Agencija Beta saznaje da Crna Gora još nije predložila kandidata za zamenika agenta, pa će, ako zamenik ne bude uskoro predložen, Savet ministara izabrati agenta, dok će sačekati predlog iz Crne Gore za zamenika. Građani SCG čekaju da Evropski sud počne procesuiranje više stotina tužbi koje su podnete protiv SCG.

Agenta i njegovog zamenika bira komisija, a odluku potvrđuje Savet ministara državne zajednice. Agent se bira na četiri godine, dok će posle dve godine doći do rotacije sa zamenikom, koji mora biti iz druge članice državne zajednice.

Šef misije SCG pri Savetu Evrope Slađana Prica kaže da je Sud, od 800 tužbi iz SCG, samo jednu prihvatio. Tužbe iz SCG uglavnom podnose osuđenici na visinu kazne i uslove u zatvorima, zatim građani zbog stare devizne štednje, za restituciju imovine i zbog dužine trajanja postupka pred sudovima u SCG.

Najviše predmeta pred Sudom u Strazburu ima Italija (1660), druga je Turska (866), dok Francuska ima 536 predmeta u kojima je tužena.

Krajem januara ove godine Parlamentarna skupština Saveta Evrope izabrala je Dragoljuba Popovića za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Popović je prvi sudija ovog suda iz SCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: