Bliži se iseljavanje iz Gaze

Početak prve faze prisilne evakuacije jevrejskih doseljenika iz pojasa Gaze se bliži, a u tom području za sada je mirno.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.08.2005.

10:00

Default images

Iz pojasa Gaze će biti preseljena sva naselja, ukupno 21, i četiri od 120 na Zapadnoj obali. Kako iz Jerusalima za B92 javlja producent TV Sky Jakša Šćekić, to će biti najveća mirovna operacija izraelske vojske do sada, a biće angažovano oko 40.000 vojnika i policajaca.

U međuvremenu su Izrael i Egipat postigli dogovor, pa će oko 750 egipatskih vojnika čuvati južne granice pojasa Gaze, što će omogućiti izraelskoj vojsci da polako povlači trupe i vojne instalacije. Ipak, ostaje mnogo problema, kao na primer kako povezati pojas Gaze sa Zapadnom obalom reke Jordana. Izraelci predlažu prugu jer im je to lakše za obezbeđivanje, dok Palestinci traže put. Najverovatniji je kompromis, odnosno organizovnje konvoja pod izraelskom pratnjom.

Da možda i neće biti velikih problema govori i to da je skoro 60 odsto Izraelaca koji su od sedamdesetih godina gradili naselja na teritoriji na kojoj Palestinci žele da organizuju svoju državu već uzelo pomoć i kompenzaciju od Izraela. Međutim, još ima onih koji neće da se isele, pa postoji plan da 14. avgusta u 10.00 po lokalnom vremenu izraelska policija i vojska obiđu sve kuće i daju stanovnicima dodatnih 48 sati za odlazak. Posle toga, po već utvrđenoj proceduri, milom ili silom biće iseljena po dva naselja nedeljno.

Dogovor o uklanjanju naselja u Gazi

Izraelski i palestinski zvaničnici dogovorili su se da zgrade iz 21 jevrejskog naselja budu uništene posle povlačenja Izraela iz pojasa Gaze.

Kako je saopštio ministar odbrane Izraela Šaul Mofaz, Izrael će uništiti delove naselja i odneti materijal koji ostane posle rušenja, a koji uključuje i opasne materije poput azbesta, dok će Palestinci srušiti ostatak, prenose agencije.

Palestinski predsednik Mahmud Abas apelovao je danas na Palestince da osiguraju mirnu izraelsku evakuaciju iz naselja u pojasu Gaze, jer će tako povećati šanse da Palestinci dobiju svoju državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: