Kosovo dobija uskoro 2 ministarstva

UNMIK planira da do kraja godine prenese nadležnosti u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa na kosovske institucije.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2005.

19:57

Default images

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petrsen danas je zvanično predstavio premijeru Kosova Bajramu Kosumiju plan UNMIK-a za prenos ovlašćenja, kojim je predviđeno da na Kosovu do kraja godine budu uspostavljena ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa.

U saopštenju UNMIK-a se navodi da bi prva ovlašćenja bila preneta tim ministarstvima po njihovom uspostavljanju, a da bi zatim kroz nekoliko meseci UNMIK razmotrio rad ministarstava. U slučaju da rad ministarstava bude zadovoljavajući, UNMIK će u drugoj frazi preneti i preostale nadležnosti.

Šef UNMIK-a će zadržati konačni autoritet u slučaju da je potrebna intervencija, i ovlašćenja za zaključivanje međunarodnih sporazuma i dogovora oko međunarodne i policijske saradnje.  Jesen-Petersen je naglasio da se prenos ovlašćenja mora odvijati uz "efikasno praćenje i podršku UNMIK-a, energičnu politiku odgovornosti i usredsređenu izgradnju kapaciteta".

"Želim da naglasim da lokalni učesnici moraju da shvate da će jedino poverenje u vladavinu zakona omogućiti trajnu bezbednost, time što će se omogućiti ljudima iz različitih političkih grupa ili zajednica da se oslone na snagu države, pre nego na privatne ili paralelne obaveštajne strukture za zaštitu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: