Karla del Ponte ne ide u Srebrenicu

Sve dok Karadžić i Mladić budu na slobodi ja ne mogu da učestvujem na komemoraciji," ponovila je Karla del Ponte.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2005.

18:27

Default images

Suđenje Karadžiću odnosno Mladiću trajaće oko tri godine i zato je najbolje da se obojica što pre nađu u Tribunalu da bi im se sudilo zajedno, izjavila je Karla del Ponte u obraćanju stranim diplomatama. Njeno izlaganje na 7. diplomatskom seminaru koji je danas održan u Haškom tribunalu počelo je prikazivanjem inserta video materijala na kome je zabeleženo ubistvo šetorice Muslimana iz Srebrenice.

Del Ponteova je obavestila diplomate da je zločin "Škorpiona" u selu Trnovo, snimljen na traci, imao ogroman odjek u javnosti u regionu, potvrđujući izreku da slika vredi više od hiljadu reči.
Podsećamo, delovi video trake prikazani su na suđenju Slobodanu Miloševiću uz tvrdnje tužioca da je ona dokaz učešća policajaca iz Srbije u masakru u Srebrenici. Traka nije uvedena u dokazni materijal, odbrana je postavila pitanje njene autentičnosti a tužilac najavio da će verodostojnost snimka i sudbinu trake objasniti zaštićeni svedok kada opet dođe red na Tužilaštvo da izvodi dokaze.

U nastavku izlaganja, pred 65 diplomata, Del Ponteova je podsetila da će se 11. jula navršiti deset godina od masovnog ubistva srebreničkih Muslimana - zločina koji je sudsko veće u slučaju Krstić okarakterisalo kao genocid.

"Verovatno će mnogi vaši ministri i visoki zvaničnici učestvovati na komemoraciji. Ja neću. Sve dok Karadžić i Mladić, dvojica najodogovornijih za genocid u Srebrenici, budu na slobodi ja ne mogu da učestvujem na komemoraciji," ponovila je Karla del Ponte.

Ona je dodala da ne može da se "suoči sa žrtvama sve dok je Karadžiću i Mladiću dozvoljeno da nekažnjeni uživaju, deset godina pošto je protiv njih podignuta optužnica Haškog tribunala."

Takvo stanje Del Ponteova je ocenila kao sramotno. Ona je pozvala vlasti u SCG, BIH ali i NATO i EUFOR da povećaju svoje napore kako bi se dvojica optuženika što pre našla pred sudom.

Del Ponteova je dodala da je Tribunal optužio mnoge visoke zvaničnike zbog ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji ali da "većina žrtava nikada neće poverovati da je pravda zadovoljena dok ne bude suđeno Karadžiću i Mladiću.

Najavljeno spajanje postupaka

Glavni tužilac potvrdila je da Tužilaštvo namerava da ubrza rad u završnici suđenja spajanjem postupaka. Tako će u Hagu biti održano nekoliko obimnih procesa, između ostalih suđenje devetorici optuženih za Srebrenicu, proces protiv bivški jugoslovenskih i srpskih zvaničnika Milutinovića, Ojdanića, Šainovića, Pavkovića, Lazarevića i Lukića kao i zajedničko suđenje Šeselju, Simatoviću, Stanišiću, Martiću ali i Goranu Hadžiću, ako u dogledno vreme bude prebačen u Tribunal.

Razlozi za promenu odluke o Vukovarskoj trojci

Del Ponteova je danas pojasnila da je na ideju da odustane od namere da predmet tzv. "vukovarske trojke" došla posle susreta sa Vojislavom Koštunicom i Ivom Sanaderom. Obojica su, navodno, naglasili da je reč o veoma osetljivom predmetu. Ona je takođe najavila da bi hrvatskom generalu Anti Gotovini moglo biti suđeno zajedno sa Mladenom Markačem i Ivanom Čermakom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: