DINKIC: RAZGOVARACU SA ZIZICEM

Izvor: B92

Petak, 01.12.2000.

21:54

Default images
U Narodnoj banci Jugoslavije je u petak izvrsena zvanicna primopredaja duznosti izmedju Dusana Vlatkovica i Mladjana Dinkica, bivseg i novog guvernera centralne drzavne banke. Na konferenciji za novinare odrzane tim povodom Dinkic je najavio internu konvertibilnost dinara od 15. decembra, koja ce biti od tog datuma propracena i pustanjem u opticaju nove novcanice u apoenima od 20, 50 i 100 dinara. U osvrtu na njegovo odbijanje da prihvati Vuka Ognjanovica za njegovog zamenika, Dinkic je najavio susret sa jugoslovenskim premijerom Zoranom Zizicem, kako bi mu detaljno objasnio svoj stav, dodavsi: "Ja cu razgovarati sa g. Zizicem da ovo razresimo u interesu vodjenja adekvatne monetarne politike za nasu zemlju, u korist gradjana. Svaki politicar ima pravo da da izjavu i da snosi konsekvence svoje izjave. Ja ne znam kako ce biraci DOS reagovati na to da se neko odrice stabilne valute, konvertibilnosti dinara, stednje, novih banaka samo zato da bi se u NBJ vratio covek koji je izazvao hiperinflaciju, omogucio rad Dafiment banci. Ja cisto sumnjam da postoji ikakav politicar, politicki recnik kojim bi se obicnom gradjaninu to objasnlo".

Guverner Dinkic je obavestio novinare da je dobio otvoreno pismo od Vuka Ognjanovica u kome ga on obavestava da nije bio guverner u vreme hiperinflacije, odnosno da je duznost guvernera obavljao od 15. jula 1992. do februara 1993. godine. Dinkic tvrdi da Ognjanovic nije bio guverner do februara vec do avgusta 1993. godine, a upravo tokom te godine, inflacija koja je zapocela 1992, se najvise i rasplamsala da bi dostigla mesecni nivo od 1880 odsto. Na racun Ognjanovica, Dinkic je izneo i sledece optuzbe: "Ja sam u dokumentaciji NBJ pronasao jos jedan dokument koji je g. Ognjanovic potpisao 9. jula 1993. godine, dakle nakon perioda za kojeg je on tvrdio da je bio guverner, na obicnom parcetu papira u Budimpesti je potpisao sa LHB bankom iz Frankfurta gde je oko 90 miliona nemackih maraka neovlasceno iz deviznih rezervi prebacio, dao, skinuo sa racuna zarad izmirivanja duga jednog preduzeca, sto je potez koji se kosi sa svim etikama, a toga ima jos", prenosi B92.

Dinkic je rekao da ce stara devizna stednja biti isplacena do kraja godine, kao sto je zakonom predvidjeno, odnosno 150 maraka po stednom ulogu u devizama. Guverner je precizirao da ce do kraja godine vaziti fiksni kurs, a da ce se onda preci na plivajuci. On je demantovao da je u svojim istupima govorio da ce uspostaviti monetarnu suverenost na teritoriji Srbije i Crne Gore jer to ne zavisi od Narodne banke vec od politicke volje vladajucih partija u dve republike. Bivsi guverner NBJ Dusan Vlatkovic na istoj konferenciji za novinare demantovao je glasine da je Dinkic s naoruzanim ljudima upao u NBJ posle promena u zemlji. Vlatkovic je dodao da je bilo problema oko smene tri direktora ciji se sektori nalaze u zgradi NBJ u Bulevaru Revolucije. "Odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvog oruzanog upada", rekao je Vlatkovic.

Medjunarodni Biro za kontrolu inostranih sredstava obavestio je Narodnu banku Jugoslavije da je "usao u trag" 1 milijarde dolara koju je bivsi rezim prebacio na Kipar, a potom odatle u neke druge zemlje, izjavio je guverner NBJ Mladjan Dinkic. "Ovi tragovi su vrlo ozbiljni. Nadamo se da cemo do kraja uspeti da taj novac vratimo u zemlju", istakao je Dinkic na konferenciji za novinare i najavio da ce delegacija NBJ tim povodom uskoro otputovati na Kipar. Prema njegovim recima, Biro za kontrolu inostranih sredstava ponudio je tehnicku pomoc u pronalazenju iznetog novca sto je NBJ prihvatila. Mladjan Dinkic je takodje najavio da ce tokom decembra najugrozenijim penzionerima biti isplacena pomoc svajcarske vlade u ukupnoj vrednosti od pet miliona nemackih maraka. Dinkic je precizirao da je ova jednokratna pomoc namenjena populaciji od oko 220.000 penzionera cija primanja iznose 40 do 50 odsto od prosecne penzije. Novi guverner NBJ obavestio je novinare da se od ponedeljka povecava i limit deviza koji gradjani mogu da kupuju u bankama, i to sa sadasnjih 500 na 1000 nemackih maraka dnevno.

Na ovoj konferenciji za novinare u NBJ bio je i Zivko Nesic, direktor Zavoda za obracun i placanje. On je najavio da ce od 15. decembra odlukom guvernera NBJ biti potpuno uredjeni i menjacki poslovi. "Vec su obavljeni pripremni sastanci sa ljudima koji imaju legalne menjacnice, ali i sa ulicnim i drugim dilerima i svi oni imace priliku da legalizuju svoj posao i da zaradjuju na njemu", kaze Nesic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: