Cvjetan pred sudom drugi put

U Okružnom sudu u Beogradu nastavlja se obnovljeno suđenje pripadniku “Škorpiona” Saši Cvjetanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2005.

09:39

Default images

Cvjetan je pre godinu dana osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva albanskih civila u Podujevu. Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu zbog "proceduralnih razloga” i vratio predmet na ponovno suđenje. Cvjetan je, prema optužnici, u martu 1999, kao pripadnik "Škorpiona”, rezervnog sastava Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, ubio 14 civila - decu i žene.

"Škorpioni" su ovih dana u centru pažnje zbog video snimka, koji prikazuje kako pripadnici te jedinice maltretiraju i brutalno ubijaju šestoricu Muslimana iz Srebrenice. Za tu specijalnu jedinicu MUP-a Srbije prvi put se čulo upravo na suđenju za zločin u Podujevu.

Advokat Đorđe Mamula, jedan od branilaca optuženog Cvijetana, rekao je da se tokom suđenja nije mnogo bavio tom jedinicom. Međutim, advokat oštećenih Dragoljub Todorović za B92 kaže da se kroz proces jasno vidi kako su "Škorpioni" ušli u sastav MUP-a, kao i da su na Kosovu delovali članovi te jedinice, koji su sada uhapšeni za zločine u Srebrenici.

"Iz ovog suđenja, koje se vodi protiv Saše Cvjetana i Dejana Demirovića, vidi se da su oni bili pripadnici ‘Škorpiona’, da su delovali u okviru te jedinice, koja je 25. marta 1999. priključena MUP-u Srbije po naredbi načelnika Javne bezbednosti MUP-a Vlastimira Rođe Đorđevića. Dakle, mobilisana je, priključena MUP-u i njihovoj Specijalnoj antiterorističkoj jedinici koja se zove SAJ, zajedno s beogradskom jedinicom MUP-a Srbije. Ovi ‘Škorpioni’, njih 130, otišli su u Podujevo i u tom sastavu jedinice, koja je delovala u Podujevu, komandant je bio Slobodan Medić, koji je sada uhapšen, zatim tu je bio neki Vukov, koji je takođe uhapšen, Pero Petrašević, takođe je uhapšen, a onda i neki Davidović koga jure", kaže Todorović.

Todorović podseća na izjavu uhapšenog komandanta "Škorpiona" Slobodana Medića, izrečenu tokom suđenja Saši Cvijetanu o njihovom forimranju još 1992. godine: “Ima izjava, i to bi moglo da bude interesantno, ovoga Slobodana Medića i drugih pripadnika jedinice, da je to bila elitna jedinica, formirana 1992, da je bila vrlo disciplinovana, da je izvršavala najteže zadatke u Bosni i Hrvatskoj. Dakle, sve su oni to rekli u ovom predmetu kao saslušani i kao svedoci, i u istrazi i na glavnom pretresu."

Suđenje Saši Cvjetanu započeto je pre tri godine u Prokuplju, a potom nastavljeno u Beogradu. U prvostepenoj presudi, i to prvoj koja je pred domaćim sudovima izrečena za ratni zločin, navodi se da je Cvjetan bio među desetak pripadnika "Škorpiona" koji su počinili zločin u Podujevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: