Ići na vansudsko poravananje?

Prodaja BK trejda austrijskom Mobilkomu stavila je Vladu u poziciju da mora da pregovara sa novim vlasnikom, procenjuju ekonomisti.

Izvor: B92

Nedelja, 15.05.2005.

10:15

Default images

Iz Vlade i dalje stižu izjave da do juče nisu znali o prodaji BK trejda i da niko iz Vlade nije pregovarao sa austrijskom kompanijom; takođe ostaju nejasni razlozi zašto bi neko kupio kompaniju čiji se vlasnički odnosi utvrđuju na međunarodnoj arbitraži u Cirihu.

Dok vlasti tvrde da prodaja BK trejda, a time i dela Mobtela austrijskom Mobilkomu neće naneti štetu državi, jer će arbitraža u Cirihu pokazati da je PTT većinski vlasnik Mobtela, bivši ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović ukazuje da Vladi ne preostaje ništa drugo nego da pregovara sa austrijskom kompanijom: "Sigurno je da rešenje mora da se traži u vansudskom poravnanju, jer arbitraža u Cirihu nikom neće dobro doneti, ali bilo bi bolje da je država bila upoznata sa kupovinom BK trejd kompanije od Mobilkoma i da je bila u situaciji da traži put opciju, bez obzira koji je udeo države u kapitalu, a to znači da bi bila u situaciji da obaveže Mobilkom da će država dobiti najmanje cenu po kojoj je izvedena transakcija kod BK trejda. Time bi se država zaštitila".

Nekadašnji predsednik Upravnog Odbora Telekoma Dragor Hiber kaže da arbitraža u Cirihu neće trajati beskonačno dugo, kao što su to juče prognozirali predstavnici Mobilkoma. Ipak, kaže da je teško odrediti da li će arbitraža trajati do kraja godine ili do sledećeg leta kako on procenjuje.

Podsetimo, na međunarodnoj arbitraži PTT pokušava da dokaže minimum 58 odsto vlasništva u Mobtelu. Hiber kaže da je veoma teško izračunati da li bi se isplatilo vansudsko poravnanje sa austrijskom kompanijom oko udela u vlasništvu Mobtela: "Ne znam da li će neko imati hrabrosti da donese odluku o poravnanju, jer je jako teško izračunati sve parametre i to se može pokazatida bi to bilo rđavo poravnanje".

Nelogično i nejasno je zašto bi neko kupovao firmu koja ima neraščišćene vlasničke odnose, a da im prethodno nije nešto obećano od Vlade.

Međutim, ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da je austrijska kompanija verovatno uspela da BK trejd kupi jeftinije i da je zato prihvatila rizik: "U poslednjih godinu dana mnogi iz inostranstva su se raspitivali oko stava Vlade u vezi sa prodajom Mobtela i mi smo svima isto govorili: da su vlasnički odnosi neraščišćeni i da je sasvim sigurno da će država svoj većinski udeo prodavati na tenderu. Mnogi su zbog toga odustali od pregovora sa BK trejdom, očito da su Austrijanci rešili da rizikuju ili su verovatno našli neki ekonomski interese i možda taj Karićev deo otkupili uz veliki popust. Upravo zbog toga pretpostavljam da se cena ne otkriva, ali svakako da su Austrijanci ušli u rizik".

Odluka međunarodne arbitraže trebalo bi da pored pitanja vlasničkih odnosa u Mobtelu, reši i pitanje naknade štete za izgubljenu dobit za čitavo poslovanje kompanije. Za 10 godina poslovanja vodećeg operatera mobilne telefonije u Srbiji, država, odnosno PTT Srbija kao vlasnik 49 odsto akcija, nije dobila ni dinara profita.

Generalni direktor Mobilkoma Boris Nemšić rekao je za Blic da vlasniku pripadaju prava na dividendu, ali da je njegova obaveza i da investira u kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: