Zakon o radu se vraća u Skupštinu?

Iako je Predrag Marković tražio od Borisa Tadića da do ponoći potpiše Zakon o radu, zahtev je stigao prekasno.

Izvor: B92

Petak, 25.02.2005.

09:14

Default images

Izgleda da će priča, koja se oko Zakona o radu već nekoliko dana vodi između predsednika Srbije i Skupštine, uz epizode resornog ministra Slobodana Lalovića, dobiti bar privremeni epilog. Naime, predsednik Skupštine Srbije zatražio je od predsednika Srbije da do isteka ustavom predviđenog roka, odnosno do četvrtka u ponoć, potpiše Ukaz o proglašavanju Zakona o radu.

Međutim, Markovićev poziv stigao je prekasno pošto je predsednik Srbije, Boris Tadić, pre polaska iz Kine za Beograd već potpisao akt kojim Zakon o radu vraća Skupštini Srbije.

Profesor Pravnog fakulteta i član Odbora za ustavna pitanja iz Demokratske stranke, Dragor Hiber, izjavio je za B92 da je to jedina stvar koju je predsednik Tadić mogao da učini. "Tekst koji mu je upućen i koji nije usvojen u Skupštini ima nekoliko izmena i u poslednjoj izjavi ministra Slobodana Lalovića ne pominje se, po mom mišljenju, ključ. To je da bi se, po izmenjenom tekstu člana 105 zakona (koji je poslat Tadiću), plaćali porezi i doprinosi na isplate za topli obrok, regres i minuli rad, a po amandmanu koji je usvojen u Skupštini, ti porezi i doprinosi se ne bi plaćali. Napravljena je jedna ozbiljna pogreška da bi se zakon priveo u neko bolje stanje, neko ga je izmenio i kao takav poslao predsedniku Republike na potpis", rekao je Hiber.

Amandmani, članovi, prepiske i još po nešto

Predsednik Skupštine
Pres-služba predsednika Tadića odbacila je prethodno tvrdnje predsednika Skupštine Predraga Markovića da je sekretar Skupštine proteklih dana bezuspešno pokušavao da stupi u kontakt sa kabinetom predsednika, kako bi proverio da li su svi usvojeni amandmani uneti u tekst koji je poslat na potpisivanje.

Hiber je reagovao na izjavu ministra za rad Slobodana Lalovića, da je Skupština usvojila amandman na član 118, koji govori o troškovima poslodavaca, obavezi da se zaposlenima isplaćuju regres, topli obrok i minuli rad. "Stručna služba Skupštine Srbije je 'prebacila' odredbu o minulom radu iz jednog člana u drugi", rekao je on, tvrdeći da time nije izmenjen smisao Zakona.

A može i sve iz početka

U slučaju da Skupština Srbije ponovo usvoji Zakon o radu, predsednik se tu više ne pita, kaže profesor Hiber: "Predsednik Republike nema pravo konačnog veta na zakon. On može samo, ako smatra da nešto nije u redu, kao što je slučaj ovde, da vrati zakon Skupštini  na ponovno odlučivanje. Skupština može da se odluči da ponovo glasa, ili da jednostavno skine takav predlog zakona sa dnevnog reda i stvar se vraća na početak."

U Ministarstvu rada, s druge strane, tvrde da tekst koji je poslat Tadiću na potpis nije falsifikat, već da je samo redigovan, od čega se sada pravi afera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: