CIA: SCG neće u EU do 2020.

U najnovijoj analizi CIA-e, SCG, Albanija i BiH neće biti članice Evrospke unije ni do 2020, piše "Glas javnosti".

Izvor: B92

Subota, 29.01.2005.

12:04

Default images

U analizi koja se bavi predviđanjima, perspektivom i izgledom sveta kroz petnaest godina, američka obaveštajna služba procenjuje da će se sve zemlje u okruženju, među kojima su i Hrvatska i Turska, naći u članstvu u EU, dok će Srbija i Crna Gora, zajedno sa njenim južnim i zapadnim susedima postati "slepo crevo" sveta.

Politički analitičar  Tomislav Kresović, za "Glas javnosti" objašnjava da CIA Srbiju i Crnu Goru, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu vidi kao zemlje koje su van procesa svetske globalizacije i predviđa im nimalo blistavu budućnost, uključujući i nastavak sukoba na Balkanu: "Pored toga, američki obaveštajci procenjuju da će doći i do promene granica, pre svega formiranjem nezavisnog Kosova, ali ga vide i kao 'neuspelu državu', jer ocenjuju da nezavisnost ne podrazumeva i stabilnost. Ukoliko se pokrajina i otcepi, sasvim su mogući sukobi između albanske mafije i raznih ekstremističkih grupa, kao što je bilo u Albaniji 1997. godine."

Ceo tekst možete čitati u Pregledu štampe.

Futurističko razmišljanje, a ne ozbiljna analiza

Zoran Dragišić sa Fakulteta za civilnu odbranu smatra da se izveštaj CIA-e pre može smatrati kao futurističko razmišljanje nego ozbiljna bezbednosno-politička analiza.

Dragišić navodi da je 15 godina na Balkanu jedan veoma dugačak period i da postoji mnogo stvari koje mogu uticati na tok istorije: "Na žalost, ovako mračne prognoze su moguće, ali bi trebalo sačuvati se od onih koji kažu da je to sve CIA isplanirala i praviti neku novu teoriju zavere, na osnovu ove procene koju ja ne smatram previše ozbiljnim. Ne treba da uđemo u rasprave vrste: eto, vidite, šta god mi radili ne vredi, Amerikanci su zacrtali".

Dragišić ističe da predvidjanje CIA-e ima jednu ozbiljnu manu. Sve tri države se stavljaju u isti koš, što prema Dragišićevom mišljenju nije dobro, jer situacija u Srbiji, Bosni i Albaniji verovatno neće biti identična: "Jedna stvar koja se meni čini prilično neverovatna, Srbija i Crna Gora su 2020. godine vide kao jedna država. Mislim da smo 2007. propustili, ali bi 2012. godinu mogli da dostignemo kao godinu priključenja EU, a ako to ne bude 2012, ne znači da će Srbija neumitno biti nestabilna, siromašna i opterećena terorizmom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: