Poslednja prilika za razgovor

Sastanak s predstavnicima EU je ekspertski sastanak i poslednja prilika da se razgovara pred izradu Studije izvodivosti.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.01.2005.

16:23

Default images

Na tom redovnom sastanku, razmatraće se pitanja o ispunjavanju evropskih standarda i približavanja Evropskoj uniji, ali je važan utoliko što predstavlja poslednju priliku da se o tome razgovara uoči objavljivanja Studije o izvodljivosti krajem marta, objasnila je Milica Delević-Đilas sa Fakulteta političkih nauka.

"Uslovi za pozitivnu studiju izvodljivosti su saradnja sa Haškim tribunalom i funkcionisanje državne zajednice, ali se na sutrašnjem sastanku ne odlučuje o tome", naglasila je Milica Delević-Đilas. Ona je podsetila da je izrada Studije izvodivosti počela u septembru 2003. i da se tada očekivalo da će biti završena do kraja marta 2004.
Milica Deleviæ - Ðilas (Danas)
"Zbog političke nestabilnosti u zemlji, vanrednih parlamentarnih izbora, a potom nemogućnsoti da se duže vreme formira vlada i da se ekonomski sistemi do kraja harmonizuju, kao i već tada vrlo jasnog pokazivanja da saradnja sa Haškim tribunalom nije prioritet, studija je odložena na godinu dana, jer bi u protivnom bila negativna", dodala je Milica Delević-Đilas.

Na sastanku će biti reči i o akcionom planu za realizaciju prioriteta iz Evropskog partnerstva, kao što su demokratija i vladavina prava, regionalna i međunarodna saradnja, ljudska i manjinska prava, pravosuđe i unutrašnji poslovi, ekonomska pitanja, trgovina i unutrašnje trzište.

Paralelno sa glavnim sastankom biće odrzana i četiri sastanka posvećena razjašnjavanju specifičnih ekonomskih pitanja koja se odnose na implementacija dvostrukog koloseka i efekte na unutrašnje trziste SCG, Akcioni plan za harmonizaciju unutrašnjeg tržišta, stanje u oblasti prava intelektualne svojine, javne nabavke, najavljeno je iz direkcije za informisanje Saveta minisatra.

Na dvodenom sastanku delegaciju Evropske unije predvodiće direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Rajnhard Pribe, šef delegacije Evropske komisije u SCG Josep Ljoveras, i predstavnik Luksemburga, kao predsedavajućeg EU.

Srbiju i Crnu Goru predstavljaće ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG Predrag Ivanović, direktor Kancelarije SCG za pridruživanje EU Jela Baćović, sekretar Kancelarije Vlade Republike Srbije za pridruzivanje EU Radmila Milivojević i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Republike Crne Gore Gordana Đurović.

Institucionalizovani dijalog Evropske komisije i Srbije i Crne Gore počeo je najpre u formi Konsultativne radne grupe, a od leta 2003. nastavljen je kao Unapređeni stalni dijalog. Na svakom od dosadašnjih pet sastanaka koji se održavaju u proseku na tri meseca razmatrano je po nekoliko konkretnih tema. Prvi sastanak u julu 2003. bio je posvećen pravosuđu i unutrašnjim poslovima, na drugom, u oktobru iste godine, razmatrane su ekonomske teme, na trećem, u januaru 2004, eksperti su razgovarali o napretku reformi u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Četvrti sastanak Unapređenog stalnog dijaloga održan je 1. maja prošle godine, a na dnevnom redu su bili godišnji izveštaj Evropske komisije o procesu stabilizacije i pridruživanja, politički kriterijumi u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i trgovina i unutrašnje tržiste.

Poslednji peti sastanak, održan srediniom jula u Podogrici, bio je posvećen tome šta SCG treba da učini, po sektorima, kako bi uskladila standarde sa evropskim. Nakon tog sastanka rečeno je da su saradnja sa Haškim tribunalom i potpuno poštovanje Ustavne povelje i zajedničkih institucija najvažniji uslovi za evropske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: