SUBASIC: SITUACIJA U ZATVORIMA POTPUNO MIRNA

Izvor: B92

Subota, 11.11.2000.

22:08

Default images
Protesti u zatvorima u Sremskoj Mitrovici, Nisu i Zabeli su prestali, stanje je mirno i stvoreni su uslovi za potpunu normalizaciju, izjavio je u subotu ujutru agenciji Beta koministar pravde Dragan Subasic. Prema njegovim recima, upravnici zatvora obavestili su ministre da nema vise rusenja i paljenja i da su zatvorenici predali hladno oruzje kojim su raspolagali. U toku dana straze treba da pocnu da ulaze u zatvore, rekao je Subasic. On je najavio da ce doci do personalnih promena u upravama zatvora, te da ce protiv onih koji su pocinili krivicna dela biti pokrenuti postupci. Vrsilac duznosti upravnika sremskomitrovickog KPD Pero Baros podneo je ostavku, a bice "sagledano i pitanje odgovornosti upravnika ostalih zavora", kazao je Subasic.

U izjavi za Radio B92, on je ocenio da strazari zatvora Zabela nisu u strajku. "Imamo informaciju da su ljudi trazili od zatvorskih uprava da se hitno regulisu njihova primanja, prema tome ne radi se o strajku". "Mozemo da ocenimo da se situacija u zatvorima potpuno smirila. Sada radimo na tome da se iz faze smirivanja udje u potpunu normalizaciju, sto znaci uvodjenja potpunog postovanja kucnog reda, zatvorskih pravila. Ocekujem da ce se to definitivno desiti tokom vikenda', zakljucio je Subasic.

Subasic je u subotu uvece izjavio za B92 da su koministri pravde Republike Srbije odrzali u toku veceri sastanak sa upravnicima zatvora u kojima je ocenjeno da postoje problemi. "Sastanku su osim upravnika iz Mitrovice, Nisa i Pozarevca prisustvovali i rukovodioci zatvora u Valjevu, okruznog zatvora u Beogradu i Bolnice KP doma u Beogradu«, precizirao je Subasic. Subasic kaze da je na sastanku dogovoreno kako da se rese sadasnji problemi u zatvorima. "Dogovoreno je na koji nacin da se poboljsa materijalni polozaj zatvorenika - pre svega ishrana, zdravstvena zastita, odnosno, lekovi i posebno nacin na koji ce se dovesti energenti za grejanje i za funkcionisanje zatvora. Dogovoreno je i kako da se poboljsa materijalni polozaj zaposlenih i isto tako da se odredjeni zatvori obidju posebno ponovo, kako bi se videlo sta je sprovedeno", izjavio je Subasic.

"Za sindikalne zahteve zaposlenih u zatvorima nadjena su odredjena resenja kako bi se tim ljudima zaista pomoglo", rekao je Subasic. On je rekao da je za te potrebe vec obezbedjen deo sredstava iz republickog budzeta i najavio da ce se situacija u zatvorima u ponedeljak ili utorak normalizovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: