Sutra poznat kupac Knjaza Miloša

U ponedeljak ističe rok za odgovor malih akcionara "Knjaza Miloša" na ponudu "FPP Balkan limitida".

Izvor: B92

Nedelja, 12.12.2004.

12:33

Default images

Tada bi trebalo i da se zna da li će "Knjaz" dobiti novog vlasnika, nakon više obrta u privatizaciji te aranđelovačke fabrike. U FPP Balkan Limitidu, sada jedinom ponuđaču za otkup akcija kažu da su zadovoljni odazivom malih akcionara 'Knjaza'. Prema rečima predstavnika FPP-a i direktora brokerske kuće Mv Investment Dragijane Radonjić-Petrović reč je o prijateljskom prezimanju:

"Mislim da će to biti jedna od najuspešnijih ponuda do sada, po broju akcija koje su prikupljene od malih akcionara. Čim budemo ušli u fabriku, znači ušli kao većinski akcionar, svim radnicima ćemo dati kao znak dobrodošlice, po hiljadu eura u bruto iznosu, i nadamo se da ćemo to već uspeti do kraja godine, ako ne onda u januaru iduće. Istovremeno smo najavljivali da mi zaista ne želimo da otpuštamo, zato što želimo da povećamo proizvodnju".

Na račune malih akcionara, koji su svoje akcije deponovali kod FPP-a, već će se u četvrtak sliti novac. Svaki akcionar koji iskoristi ovu ponudu dobiće 23.000 dinara po akciji.

Ipak, postavlja se pitanje nije li za male akcionare bolje da sačekaju, i akcije prodaju kasnije. Prema, rečima Branka Pavlovića, čekanje bi moglo da bude korisno, jer se može očekivati da vrednost akcija poraste. Međutim, čekanje donosi i rizik: "Rizici su u tome što u nekom doglednom periodu, od tri do pet godina, te akcije sasvim sigurno neće donositi dividendu, jer će kupac morati da investira u 'Knjaz' i druga stvar je da verovatno u tom periodu njihove akcije neće postići cenu koju su postigle u ovom trenutku. Korist je u tome što je lako pretpostaviti da posle tog perioda, tri do pet godina, će njihove akcije vredeti više od ove cene koja je sada postignuta".

Kupovinom najmanje 25 odsto akcija malih akcionara, FPP Balkan Limitid postaje većinski vlasnik. FPP je investiconi fond sa Kajmanskih ostrva i od 1998. godine investira na tržišta u razvoju. FPP bavi se i prepordajom firmi, što je unelo sumnje da li je reč o ljudima koji kroz investicione fondove sa egzotičnih ostrva peru novac, da li je postoji opasnost od takvog preduzimnaja za firme u Srbiji.

Branko Pavlović smatra da u slučaju "Knjaza" nema bojazni, jer cena akcija nije niska: "Ukoliko ponuda FPP-a uspe, ukupno govoreći, on će za 57-58 odsto akcija dati oko 55 miliona evra. Kada neko uđe sa velikim parama i kao takozvani inveticioni fond, onda on nema kud nego da od tog preduzeća napravi viskokoprofitabilno preduzeće, zato što bi tek tako mogao da nađe kupca po nekoj većoj ceni. Dakle samo po sebi to nije opasnost ukoliko se obezbedi da se kupuje, kažimo, po značajnoj ceni".

Sudbina državnog paketa još uvek je neizvesna. Prema rečima Dragijane Radonjić-Petrović, pregovori FPP-a i države su u toku, ali još uvek ne može da kaže o uslovima pod kojima bi FPP preuzeo i državni paket akcija: "Mi smo u obavezi da dokapitalizujemo u iznosu od 25 miliona eura, i za tu dokapitalizaciju nama treba i saglasnost Agencije za privatizaciju, odnosno Akcijskog fonda i u tom smislu smo ponudili državi da ponudimo posebnu put-opciju i uslove otkupa njihovih akcija, ukoliko se ne odluči za deponovanje u trenutno postojećoj ponudi".

Stav države o jedinom ponuđaču i potencijalnom vlasniku Knjaza, FPP-u, u nedelju nije bilo mogućno dobiti. U Agenciji za privatizaciju rekli su samo da su pregovori sa Balkan Limitidom u toku i da bi mogli da se završe već sutra.

Konačno završetak privatizacije "Knjaza"

Sutrašnji dan bi trebalo da znači okončanje procesa privatizacije fabrike "Knjaz Miloš", u kojem je bilo više obrta. Poslednji takav obrt dogodio 25. novembra, kada je Komisija za hartije od vrednosti poništila 25. novembra deo postupka za preuzimanje akcija "Knjaza Miloša" i dala dodatni rok do 6. decembra da "FPP Balkan limitid", "Apurna" i "Pivovarna Laško" poboljšaju svoje početne ponude.

Obrazloženje Komisije je bilo da je "Apurna", zajednička firma francuskog "Danona" i Vlade Divca neregularno, mimo predviđenog roka, poboljšala svoju ponudu, time što je, dva dana pre okončanja roka za deponovanje akcija, najavljen poklon košarkaša Predraga Danilovića svakom akcionaru koji se opredeli za ponudu "Apurne". "FPP Balkan limitid " je jedini ponuđač, koji je u dodatnom roku dostavio konačnu ponudu, a "Apurna" i "Pivovarna Laško" su povukle svoje početne ponude. Za preuzimanje od 25 do 33,6 odsto akcija "Knjaza", " FPP Balkan limitid" je ponudio cenu od 23.000 dinara po akciji. Kako je u vlasništvu malih akcionara 33,6 odsto akcija "Knjaza Miloša" to znači da bi taj investicioni fond otkupio sve njihove akcije, ukoliko država ne odluči da sada proda svojih 41,28 akcija u tom preduzeću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: