Apel Srpsko-američkog kongresa

Srpsko-američki Kongres apeluje kod državnog sekretara SAD-a Kolina Pauela, da reaguje zbog izbora Ramuša Haradinaja.

Izvor: B92

Subota, 11.12.2004.

20:15

Default images

U pismu u kome se traži od Pauela da preduzme hitne korake zbog izbora Haradinaja za premijera Kosova, između ostalog, stoji da je ono pupućeno u ime više od milion Amerikanaca srpskog porekla.

"Apelujemo na vas da sprečite izvrgavanje ruglu demokratskog procesa u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija. U vreme kada je Haradinaj počeo svoj uspon unutar OVK, ta organizacija je bila na listi terorističkih organizacija Stejt Departmenta, a Klintonova administracija ju je uklonila sa te liste neposredno uoči bombardovanja Srbije. Haškom tribunalu predate su hiljade dokumenata i svedočanstava koji dokazuju da je u toku pobune OVK 1998-'99. Haradinaj bio lično odgovaran za brojne zločine počinjene nad Srbima i ostalim civilima na zapadu Kosova. Sa takvim čovekom na čelu pokrajine, postoji bojazan da ćemo svedočiti novom izbijanju anti-srpskog nasilja sličnog dogadjajima 17. marta koje je jedan visoki zvaničnik UN opisao kao 'Kristalnu noć'", kaže se između ostalog, u pismu.

Srpsko-američki Kongres apeluje da Pauel i Stejt Departmenta sagledaju činjenice i saopšte svoje mišljenje administraciji UN na Kosovu. "Izbor čoveka osumnjičenog za ratne zločine na položaj premijera neće pomoći stvaranju demorkatske vlade i multi-etnikog društva" zaključuje se u pismu Srpsko-američkog kongresa, javlja dopisnik B92 iz Vašingtona Helena Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: