Zatvoreno 11 osiguravajućih društava

Utvrđene su brojne nepravilnosti, nesavestan rad direktora i odbora velikog broja osiguravajućih kuća, kažu u NBS.

Izvor: B92

Petak, 10.12.2004.

15:16

Default images

U Srbiji je zbog oduzimanja dozvole za rad zatvoreno osam osiguravajućih društava, a tri su dobrovoljno obustavila poslovanje, saopštio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. "Za osiguravajuća društva kojima je oduzeta dovola za rad podneti su predlozi nadležnim trgovinskim sudovima za pokretanje postupka likvidacije", rekao je Jelašić.

Rešenje o otkazima NBS je u petak uručila za šest osiguravajućih kuća iz Beograda, a to su "Agroosiguranje", "Autokomerc-osiguranje", "Dinara", "Kosmet", "Libertas" i "Plava tačka" i za dve iz Prizrena, "Drini" i "Drini Company". Svoje poslovanje dobrovoljno su obustavile osiguravajuće kuće "MG duo", "Plava tačka SLO" i "Goša-osiguranje". 

Jelašić je objasnio da je na osnovu Zakona o osiguranju, usvojenog u maju ove godine, NBS preuzeo poslove nadzora osiguravajućih društva. Detaljnom kotrolom, u proteklih pola godine, utvrđene su brojne nepravilnosti i nesavestan rad direktora, nadzornih i upravnih odbora velikog broja osiguravajućih kuća. Najčešće nepravilnosti, kako je naveo Jelašić, su netačno prikazivanje stanja u poslovnim knjigama, kupovina nelegalizovanih objekata, plasiranje sredstava bez obezbeđenja, često povezanim licima, sumnjivi podaci o članstvu u upravnim i nadzornim odborima i registracija na nepostojećoj adresi.

"Narodna banka je imala puno razumevanja za objektivnu situaciju, kroz šta je sve prošla zemlja devedesetih godina, ali isto tako smatramo da siromaštvo nije izgovor za lopovluk, nije izgovor da neko lažira bilans. Isto tako ni u kom slučaju se ne sme koristiti nepovoljna ekonomska situacija devedesetih da neko prelije premiju osiguranika u svoj lični džep", rekao je Jelašić.

Guverner NBS je objasnio da društva za osiguranje, koja su ostala bez dozvole za rad, ne mogu da zaključuju nove ugovore, ali su dužna da izvršavaju obaveze po zaključenim ugovorima. "Svi ugovori koji su zaključeni do 9. decembra ove godine važe do isteka predviđenog roka, odnosno dok ne bude završen postupak likvidacije ili stečaja", kaže Jelašić.

To znači, kako je dodao, da građani koji imaju polise osiguranja za automobile kod društava koja su zatvorena, ne treba da kupuju novo osiguranje, a u slučaju da naprave štetu ona će se iplaćivati iz stečajne mase. Ako stečajna masa ne bude dovoljna za sve naplate, štete će se isplaćivati iz garantnog fonda.

"Ukoliko bi se dogodilo, što je malo verovatno, da se likvidacioni postupak nekog osiguravajućeg društva okonča pre isteka roka od godinu dana onda polisa izdata kod tog društva mora da se obnovi u roku od osam dana", rekao je Jelašić.

Nakon zatvaranja 11 osiguravajućih društava u Srbiji će tim poslovima nastaviti da se bavi 29 osiguravajućih kuća, ali će njihov rad i dalje biti pod strogim nadzorom NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: