Tadić završio posetu BiH

Predsednik Srbije Boris Tadić završio je trodnevnu posetu Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2004.

08:29

Default images

Tadić je na koneferenciji za novinare, nakon povratka, rekao da je sa vlsatima BiH i RS postignut dogovr o boljoj policijskoj saradnji. Cilj te saradnje je hapšenja optuženih pred Haškim tribunalom i borba protiv organizovanog kriminala.

"Saradnja sa Haškim tribunalom je preduslov da političku stabilnost Srbije i njene evropske i evroatlantske integracije. Ako nema te saradnje, i Republika Srpska je dovedena u pitanje i razvoj Srbije je doveden u pitanje", rekao je Tadić, dodajući da bez saradnje sa Haškim tribunalom nema ni podizanja životnog standarda stanovništva, već daljeg pada tog standarda.

Tadić, međutim, kaže da ne želi da kritikuje Vladu Srbije kada ona to ne zaslužuje, podsećajući da Vlada Srbije nije rekla da "neće hapsiti optužene, nego da više voli dobrovoljnu predaju". "Kada se, međutim, iz Vlade poruči međunarodnoj javnosti da mi insistiramo na dobrovoljnoj predaji, onda to znači da će odmah iz međunarodnih institucija, Haškog tribunala, u Savet bezbednosti UN-a stići osude naše zemlje. To znači da je pričinjena šteta zemlji i njenoj budućnosti", rekao je Tadić.

Podsetimo, boraveći u Banja Luci, Tadić i Dragan Čavić su u zajedničkom obraćanju novinarima, rekli da se s Haškim tribunalom mora sarađivati, i to sada i odmah, jer nije reč o dobroj volji, već o obavezi. "U Srbiji, za razliku od RS, ne postoji politički konsenzus o saradnji s Hagom, pa neki političari  manipulišu tim pitanjem", rekao je Tadić, u Banja Luci. On je takođe, najavio i da će, nakon povratka u Beoograd, zakazati sastanak s predstavnicima Vlade Srbije jer opstanak RS umnogome zavisi i od pitanja saradnje Beograda s Hagom.

I šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, upozorio je u Beogradu, da su "sva vrata državnoj zajednici zatvorena sve dok se haški optuženici ne izruče Tribunalu. Drašković je, govoreći pred Odborom za spoljne poslove, rekao da bi državna zajednica, ukoliko bi ispunila obaveze prema Hagu, već sledećeg meseca ušla u Program "Partnerstvo za mir", a najduže za godinu dana i u NATO. Državna zajednica je, prema njegovim rečima, na pola koraka da bude izolovana iz Evrope, jer ne izručuje haške optuženike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: