Ukrajina: Dogovor za rešenje krize

Vodeće političke ličnosti Ukrajine su se saglasile da u državi treba izvršiti reforme.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2004.

10:21

Default images

Predsednik Ukrajine Leonid Kučma, predsednik Parlamenta Vladimir Litvin i dva predsednička kandidata Viktor Juščenko i Viktor Janukovič saglasili su se o tome u državi treba izvršiti političke, ustavne i zakonske reforme kako bi bila prevaziđena kriza.

Na okruglom stolu, uz učešće međunarodnih posrednika, oni su postigli dogovor o promenama Ustava kojima bi premijer dobio veća ovlašćenja, promenama Zakona o izboru predsednika i o sprovođenju političkih reformi, a na osnovu čega bi Vlada bila formirana po novom principu. Istovremeno, i evropski parlament je usvojio Rezoluciju kojom je pozvao Ukrajinu da ponovo organizuje drugi krug predsedničkih izbora, ali je i zapretio Kijevu sankcijama ako se bude primenjivalo nasilje nad demonstrantima.

Učesnici okruglog stola dogovorili su se o tome da pristalice opozicije deblokiraju državne institucije i da bude osnovana ekspertska grupa koja će pripremiti pravne osnove za izlazak iz krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: