Barguti kandidat za predsednika

Marvan Barguti, jedan od lidera Fataha, istakao je svoju kandidaturu za predsednika Palestine.

Izvor: B92

Subota, 13.11.2004.

10:15

Default images

Prema pisanju britanskog Gardijana, savetnici Marvana Bargutija izjavili su da će se on kandidovati pošto je jako popularan u palestinskom narodu. Barguti, koga je izraelski sud u junu ove godine proglasio krivim zbog terorizma i koji služi kaznu od pet doživotnih robija, je prema septembarskom istraživanju javnog mnjenja bio najpopularniji palestinski lider posle predsednika Jasera Arafata.

Prema tom istraživanju, Bargutija je podržavalo 12% potencijalnih glasača, dok bi u odsustvu Arafata on osvojio 51%. Ukoliko se kandiduje i pobedi, analitičari smatraju da bi Palestinci imali moćno oružje za političku propagandu - njihov izabrani predsednik je u zatvoru. Iako Izrael za sada odbija bilo kakvu inicijativu da se Barguti oslobodi iz zatvora, pretpostavlja se da bi bio povećan pritisak da se on oslobodi. Sa druge strane, eventualni izbor Bargutija bi mogao da pošalje poruku Izraelcima kako Palestinci i dalje smatraju da je terorizam najbolje rešenje za krizu na Bliskom istoku, prenosi dopisnik B92, Saša Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: