Solana i Paten u Beogradu

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 05.10.2004.

18:10

Default images
Boris Tadić je razgovarao s Havijerom Solanom i Krisom Patenom o približavanju SCG Evropskoj uniji.

U razgovoru je, kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, naglašeno da nedavno doneta odluka EU o uvođenju takozvanog dvostrukog koloseka u procesu stabilizacije i približavanja SCG Evropskoj uniji znači, s jedne strane, podršku opstanku državne zajednice, a s druge uvažava realnost trenutnog stanja odnosa između dve republike.

Visoki predstavnik EU Solana i evropski komesar Paten su istakli da će se založiti da izrada studije izvodljivosti Evropske komisije počne u najskorije vreme, izražavajući nadu da bi ta studija mogla biti gotova početkom naredne godine.

"U slučaju da studija dobije pozitivnu ocenu, tada bi počeli pregovori SCG o zaključenju sporazuma o stabilizaciji i približavanju SCG Evropskoj uniji. Glavna prepreka na ovom putu i dalje ostaje pitanje pune saradnje državne zajednice s Haškim tribunalom, što je međunarodno preuzeta obaveza naše države", kaže se u saopštenju. U delu razgovora o Kosovu, Tadić je istakao značaj zaštite Srba, njihovog povratka u pokrajinu, obnove kuća, crkava i manastira uništenih tokom martovskog nasilja kao i nakon 1999. godine. Solana i Paten su se saglasili da decentralizaciju Kosova i povratak Srba u pokrajinu treba što pre sprovesti u delo.

I premijer Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je sa Havijerom Solanom i Kris Patenom. Visoki gosti iz Evropske unije, kaže se u saopštenju, izložili su predlog o prevazilaženju blokade u međusobnoj ekonomskoj harmonizaciji Srbije i Crne Gore. "Po predlogu EU, sa državnom zajednicom SCG bio bi potpisan jedan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa dva aneksa, koji bi se odnosili na ekonomsko-tehničke pojedinosti. Ukoliko bi ovaj predlog bio prihvaćen u Srbiji i Crnoj Gori, naglasili su, studija o izvodljivosti mogla bi brzo biti završena", precizira se u saopštenju.

Sa komesarom EU za spoljnu politiku i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost u utorak je razgovarao i ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković. Kako saopštava Ministarstvo spoljnih poslova, tema njihovog razgovora bilo je približavanje državne zajednice Evropskoj uniji.

Drašković je sa visokim zvaničnicima EU razgovarao i o saradnji SCG sa Tribunalom u Hagu i o situaciji na Kosovu i Metohiji, naročito u svetlu predstojećih izbora u pokrajini. Šef diplomatije SCG je posebno istakao neophodnost strogog poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i insistirao na nepromenljivosti granica SCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: