Šareovo svedočenje bez javnosti

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2004.

11:35

Default images

Suđenje za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u sredu je bilo zatvoreno za javnost.

Svedok saradnik Nenad Šare, bivši šef obezbeđenja Milorada Ulemeka Legije, svedočio je bez prisustva javnosti na suđenju optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Prethodno su advokati odbrane tražili da se Šare ne sasluša zbog toga što, navodno, istovremeno ima status i svedoka saradnika i optuženog. Sudsko veće, međutim, odlučilo je da Šare svedoči, jer on u procesu nije optužen.

Šareovo svedočenje mogli su da prate samo učesnici u procesu i, na zahtev Milorada Ulemeka Legije, porodice optuženih. Kako B92 saznaje, Šare je ponovio iskaz dat istražnom sudiji u septembru prošle godine kada je rekao da je saznao za sastanak koji je Ulemek održao sa Nenadom Bujoševićem, Duškom Maričićem, Brankom Berčekom i Leonidom Milivojevićem i da je od njih četvorice saznao da je Ulemek izdao naređenje da se Ivan Stambolić otme i likvidira.

„Dana 25. avgusta 2000. Branko Berček mi je rekao da palim kombi pa sam ga na raskrsnice ulice Kneza Višeslava sreo i odvezli smo se ka restoranu Golf. Ivan Stambolić je lagano trčao ka nama iz pravca kuće", deo je iskaza Nenada Šarea istražnom sudiji od 19. septembra 2003. godine. U nastavku, Šare je kazao: "Stao sam ispred njega dok sam u desnoj ruci držao pištolj. Kada je Stambolić prišao pokazao sam mu službenu legitimaciju Službe Državne Bezbednosti, koju sam prethodno pripremio i viknuo: policija morate poći sa nama. Berček i ja smo ga uzeli ispod miške i uveli ga u furgon na zadnja vrata. Stigli smo na mesto koje je ranije bilo odredjeno za likvidaciju na Fruškoj Gori. Nisam video ko je pucao na Ivana Stambolića, ali mi je Branko Berček rekao da neće nikada priznati da je uradio to što je uradio. Ja sam shvatio da je on pucao u Ivana Stambolića“.

Posle današnjeg glavnog pretresa i advokati odbrane i advokati oštećenih bili su zadovoljni Šareovim svedočenjem.

Goran Petronijević, advokat Radeta Markovića: "Ostalo je da sutra svedok saradnik odgovara na pitanja optuženih ukoliko ih oni imaju i eventualno se sprovedu još neke radnje koje će sudsko veće dati, kao što su suočenja. Znate da je zatvoreno za javnost i druge detalje ne mogu da govorim".

Šare je u istrazi prošle godine rekao da je nekoliko dana posle ubistva Stambolića, išao sa Miloradom Ulemekom u vilu Karića na Dedinju, gde je bio i načelnik Državne bezbednosti Rade Marković. Šare je rekao da je Legija sa prijema izašao ljut i da mu je rekao da su napravili veliku grešku, jer su ostavili tablice MUP-a na vozilima, da je to na prijemu saopštio Radetu Markoviću kome, kada je to čuo, samo što nije ispala čaša iz ruke. 

Nenad Šare rekao je u istrazi i da nikada nikoga nije pitao zašto treba da se likvidira Ivan Stambolić, jer se u Službi pitanja ne postavljaju, već se izvrši naređenje. Kao i optuženi Leonid Milivojević, i Šare je tada rekao da se takvo naređenje ne odbija, jer bi u protivnom završili kao Ivan Stambolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: