Konvencija o kontroli duvana

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2004.

12:45

Default images
Zvaničnici SCG zalažu se za potpisivanje Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana.

Na Ministarstkom sastanku u Beogradu, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, ministri zdravlja Srbije i Crne Gore Tomica Milosavljević i Miodrag Pavličić istakli su da je potpisivanje te konvencije naophodan uslov za organizovanu državnu akciju u kontroli duvana.

Rok za potpisivanje konvencije, koju je ustanovio SZO, je 29. jun ove godine, a Konvencija treba da bude ratifikovana i u Parlamentu. Potpisivanje konvencije jedan je od uslova za ulazak SCG u EU, a pospešilo bi borbu protiv upotrebe duvana, prevenciju raka i drugih bolesti.

Marović je učesnicima skupa preneo uveravanja da će se institucije zajednice maksimalno odgovorno i u skladu s nadležnostima posvetiti prihvatanju tog dokumenta. Milosavljević je rekao da građani SCG najviše boluju od bolesti koje mogu biti sprečene, a posledice su rizičnog ponašanja i dodao da je pušenje među njima jedan od najzastupljenijih problema. Pavličić rekao je da u SCG ima 3,5 miliona pušača i da je SCG na petom mestu u svetu, a u Evropi na trećem, iza Grčke i Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: