Nov sastav Saveta za saradnju s Hagom

Izvor: B92

Petak, 21.05.2004.

17:09

Default images

Savet ministara SCG imenovao je u petak članove Nacionalnog saveta za saradnju SCG sa Međunarodnim tribunalom u Hagu.

Članovi Saveta su ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, ministar odbrane Prvoslav Davinić i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković. Savet je pozvao Vlade država članica da što pre imenuju po tri člana kako bi se nastavilo sa radom, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom i međunarodnim obavezama.

Savet ministara doneo je odluku i o rekonstrukciji Saveta SCG za borbu protiv terorizma. Predsednik tog Saveta biće ministar odbrane, a njegovi zamenici ministri unutrašnjih poslova država članica. "U Savetu za borbu protiv terorizma biće i ministar nacionalnih i etničkih zajednica SCG, kao i funkcioneri nadležnih ministarstava država članica na paritetnoj osnovi", navodi se u saopštenju.

Ministar inostranih poslova SCG, Vuk Drašković, kaže u izjavi za B92 da je imenovanje u Savetu prihvatio zbog zahteva UN-a i međunarodne zajednice oko ispunjavanja međunarodnih obaveza, među kojima je saradnja sa Hagom na prvom mestu: "Želim da utičem na ispunjavanje te obaveze, ali predsednik Nacionalnog saveta neću biti jer šef diplomatije ne raspolaže nikakvim aparatom državne sile. Nemam vlasti nad policijom, nad vojskom ni nad pravosuđem. Neko od tih ministara koji tu vlast imaju dužan je da bude predsednik tog saveta. Neprijatno sam iznenađen činjenicom da već danas i Srbija i Crna Gora nisu odredili po trojicu ministara koji bi bili u Nacionalnom savetu."

Govoreći o Nacionalnom savetu za saradnju sa Tribunalom ministar odbrane Prvoslav Davinić u četvrtak je izjavio da bi glavnu reč u Savetu trebalo da imaju ministri kojima saradnja sa Haškim sudom i inače nije redovno zaduženje. Podsećamo, Nacionalni savet formiran je u aprilu 2002 godine, u skladu sa zakonom o saradnji sa Hagom. Medju članovima Saveta do sada su bili Goran Svilanović, Boris Tadić, Vukašin Maraš, Zoran Živković, Vladan Batić, Dušan Mihajlović i Nebojša Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: