Marović: Drašković na čelu Saveta

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.05.2004.

10:57

Default images

Predsednik SCG kaže da bi šef diplomatije Vuk Drašković trebalo da bude na čelu Saveta za saradnju s Hagom.

"Po nekoj inerciji, na poziciji predsednika Saveta trebalo bi da bude ministar spoljnih poslova Vuk Drašković jer je tu funkciju da sada obavljao bivši šef diplomatije Goran Svilanović", rekao je Marović za novosadski "Dnevnik".

On kaže da je zbog personalnih promena u Savetu ministara SCG došlo do privremenog vakuuma i da će se pitanje Saveta naći na prvoj sednici Saveta ministara.

Srpski pokret obnove ne prihvata ponudu predsednika Srbije i Crna Gore Svetozara Marovića da šef diplomatije Vuk Drašković bude na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je predsednik Izvršnog odbora SPO Aleksandar Čotrić.

On je dodao da se SPO zalaže za punu saradnju sa Haškim sudom jer je to međunarodna obaveza Srbije i Crne Gore. Čotrić je pozvao državljane optužene pred Haškim tribunalom da se dobrovoljno predaju "kako kao taoce ne bi držali milione ljudi".

Predsednik parlamenta državne zajednice, Zoran Šami, kaže da će Nacionalni savet biti vrlo brzo formiran: "Nacionalni savet je nešto što je jako korisno, ali korisno za nas. Haški tribunal ne interesuje da li takvo telo na nivou države postoji ili ne. Nas interesuje njeno postojanje, jer mora sa političke strane gledišta da postoji takvo jedno telo."

Kako najavljuje Šami, za razliku od prošlog, u radu novog saziva saveta trebalo bi da učestvuju i predstavnici iz Crne Gore. Šef poslanika DPS-a u parlamentu državne zajednice Ivan Kalezić rekao je novinarima da je za tu inicijativu čuo putem medija, ali da takvu odluku vladajuća crnogorska koalicija još nije donela: "Tu inicijativu sam pročitao u novinama. Nikakva zvanična inicijativa od strane predsednika parlamenta nije bila prema nama tako da još ne znamo ni raspored članova ni broj koji ćemo dati u toj komisiji. U svakom slučaju, participiraćemo u svim organima državne zajednice."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: