Diplomatski problemi Hrvatska-SCG

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2004.

09:36

Default images

Predsednik SCG pokušao je da ublaži incident, nastao nakon izjave Stjepana Mesića da Drašković nije pozvan u Hrvatsku.

“Predsednik Mesić je pozvao predsednika državne zajednice Srbija i Crna Gora. Praksa u takvim slučajevima nije da predsednik druge države poziva i sve ostale članove delegacije. Kada budem odredio delegaciju, vi ćete biti o tome obavešteni. Znači još uvek ne znamo ko će sve biti u delegaciji SCG za odlazak u Hrvatsku. U svakom slučaju, o tome će odlučivati organi Srbije i Crne Gore”, rekao je Svetozar Marović.

Ministrastvo spoljnih poslova SCG ne želi da komentariše izjavu hrvatskog predsednika. Pomoćnik ministra Draškovića, Ognjen Pribićević, kratko je rekao da je postojala ideja da ministar spoljnih poslova otputuje sa Svetozarom Marovićem u Hrvatsku, ali je kasnije dogovoreno da Drašković 28. maja u Beogradu bude domaćin šefu hrvatske diplomatije Miomiru Žužulu. I zvanični Zagreb ostao je bez komentara. Portparol ureda hrvatskog predsednika Danijela Barišić rekla je da nije prihvatljiv diplomatski potez zahtevati ili upozoravati ko jeste, a ko nije poželjan.

Politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero objašnjava za B92 Mesićevu izjavu njegovom kritičnom pozicijom: “Predsednik Mesić je u zadnjoj godini svoga mandata, on se suočava sa padom popularnosti, njegovo nastojanje jačanja regionalne suradnje uvijek je bilo nešto što je u najmanjoj mjeri doprinosilo njegovoj poziciji među biračima. Predsedniku Mesiću susret sa gospodinom Draškovićem u takvim okolnostima sigurno ne bi išao na ruku”, rekao je on.

Vuk Drašković je nedavno za zagrebački "Globus" rekao da će sa predsednikom Marovićem doći u Zagreb i da će svima još jednom jasno reći da je u Hrvatskoj bio građanski rat. To je izazvalo brojne komentare sa stavom da Drašković nije poželjan u Zagrebu jer se smatra "jednim od inspiratora agresije na Hrvatsku".

Novinar nedeljnika Vreme Nenad Stefanović rekao je u Kažiprstu Radija B92 da ne vidi prave razloge za Mesićevu izjavu: “Jedna ozbiljna politička senka na plućima gospodina Draškovića jeste to da je on bio osnivač prve paravojne jedinice ovde. Ako ćemo pošteno da govorimo do kraja o tome, gospodin Drašković je bio prvi koji je - kada je većina ljudi bacala cveće na tenkove koji su kretali ka Vukovaru - ustao protiv svega toga. On je doživljavao različite političke metamorfoze, čitava njegova karijera je satkana od raznih kontrasta. 1991. godine gospodin Drašković i gospodin Mesić su se sastali, tada je gospodin Drašković imao predlog kako da se na miran način rastanemo sa Hrvatskom, kako da se napravi ta podela”, kaže Stefanović.

Politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero ne očekuje veće probleme u saradnji. On vidi mnogo zajedničkih interesa vlada Hrvatske i Srbije: “Vi znate da će uskoro doći do susreta između gospode Draškovića i Žužula, i nacionalistička administracija u Hrvatskoj će, po svemu sudeći, vrlo lako politički surađivati sa nacionalističkom administracijom Srbije, oni imaju ne jedan zajednički interes. Ne mislim da je to dobro niti za jednu, niti za drugu državu, ali to su političke realnosti”, rekao je Đenero za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: