HELSINSKI ODBOR PISAO KOSTUNICI

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2000.

13:20

Default images
Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji i Medjunarodna helsinska federacija za ljudska prava su uputili pismo predsedniku SRJ Vojislavu Kostunici u kojem predlazu njegove sledece korake. Prenosimo pismo u celini: "Postovani g. Predsednice, U ime Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji i Medjunarodne helsinske federacije za ljudska prava, koja okuplja 39 nezavisnih organizacija za ljudska prava u svim zemljama clanicama OEBS, cestitamo Vam na izbornoj pobedi i izboru za predsednika SR Jugoslavije.Zeleli bismo da Vas zamolimo da podrzite neke korake koji bi svetskoj zajednici pruzili uveravanja da Srbija krece novim putem u pogledu ljudskih prava i odnosa sa susednim zemljama. Predlazemo da ti koraci budu sledeci: Priznavanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne drzave i hitno uspostavljanje diplomatskih odnosa s tom zemljom; Postizanje dogovora s Republikom Makedonijom oko drzavne granice; Oslobadjanje albanskih zatvorenika uhapsenih tokom sukoba na Kosovu, kao sto su gdja. Flora Brovina i g. Albin Kurti; Oslobadjanje Zorana Lukovica i ostalih politickih zatvorenika; Preduzimanje koraka za rasvetljavanje nestanka Ivana Stambolica; Pokretanje politickog dijaloga s vodjama kosovskih Albanaca uz priznavanje nove realnosti na Kosovu; Pokretanje novog dijaloga sa vlastima Crne Gore o buducim odnosima Srbije i Crne Gore; Pokretanje procesa pune saradnje s haskim Medjunarodnim krivicnim sudom za gonjenje osoba osumnjicenih za ratne zlocine na teritoriji bivse Jugoslavije; Davanje jasne podrske Dejtonskom sporazumu i Kumanovskom sporazumu; Aktivno angazovanje na problemu izbeglica u Jugoslaviji, ukljucujuci i stvaranje uslova za dodeljivanje drzavljanstva i pruzanje pomoci u povratku izbeglica u domicilne drzave, naravno onima koji to zele; Pokretanje procesa za primenu evropskih standarda u sferi manjinskih prava; Pokretanje procesa ponistavanja diskriminatorskih elemenata u zakonima o informisanju i univerzitetu, te podrska povratku otpustenih sudija i profesora na njihova radna mesta; Pokretanje zakonskih postupaka protiv osoba osumnjicenih za krivicna dela koje pravosudne vlasti do sada nisu istrazivale na adekvatan nacin i na principima vladavine prava, te ubrzavanje istrage u slucaju ubijenog novinara Slavka Curuvije. Iskreno Vam zahvaljujemo na paznji koju cete posvetiti nasim predlozima. Bicemo Vam veoma zahvalni ukoliko nam pruzite priliku da se s Vama sastanemo i razgovaramo o ovim predlozima. Nase su organizacije spremne da pruze svaku pomoc novoj vladi u usaglasavanju zakona i prakse sa medjunarodnim standardima ljudskih prava. S postovanjem, Sonja Biserko, predsednik, Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji, Aaron Rhodes, izvrsni direktor, Medjunarodna helsinska federacija za ljudska prava, Bec

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: