Najmanje 190 mrtvih i više od 1.200 povređenih u Madridu

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2004.

09:48

Default images

U seriji eksplozija u četiri putnička voza, u Madridu je poginulo najmanje 190 ljudi, a 1.247 je povređeno, saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova. Sudski izvori su potvrdili ove brojke i precizirali da je 181 osoba poginula u eksplozijama u tri željezničke stanice, a da je devetoro ljudi preminulo u kolima hitne pomoći i po dolasku u bolnicu. Španska Vlada je za napade optužila baskijsku separatističku grupu ETA, koja je odbacila odgovornost za ove napade. Šef Europola Jirgen Storbek izjavio je da simultani bombaški napadi ne nose obeležja dosadašnjih akcija baskijske grupe. ETA je u prošlosti uvek napadala pojedince, a ako bi bilo opasnosti po javnost, oni bi objavili upozorenje. Nije jasno ko su autori napada, rekao je Storbek, prenosi italijanska agencija Ansa. Američke obaveštajne agencije veruju da je još rano da se donese zaključak ko stoji iza  napada u španskoj prestonici. 

Ministar unutrašnjih poslova Španije Anhel Asebes, u četvrtak uveče je potvrdio da vlada ne isključuje mogućnost da su za napade odgovorni islamski teroristi. Policija je, naime, saopštila da je popodne na jednoj lokaciji u univerzitetskom gradu Alkala de Enares pronašla ukradeni kombi u kome je bilo sedam detonatora i jedna traka na arapskom sa tekstovima iz Kurana. Kaseta sa audio-snimcima delova Kurana pronadjena je u kamionetu u Alkali de Enares, odakle su krenula četiri voza koji su bili meta terorističkih napada, saopštio je Asebes. Ministar je najavio da je "otvorena nova linija istrage", koja ne isključuje da su za napade odgovorni islamistički teroristi. On je, međutim, podvukao da španske vlasti i dalje smatraju da za terorističke napade u Madridu, glavna sumnja pada na ETA-u.

U obraćanju naciji u četvrtak popodne, premijer Hose Maria Asnar izjavio je da Španija neće pokleknuti pred terorističkim grupama. Masovne ubice će biti totalno poražene, rekao je Asnar. "Odgovorni za današnje napade će biti uhapšeni i izvedeni pred nezavisni sud. Biće osuđeni za ono što su uradili i neće imati nikakvu budućnost sem da se svakog jutra bude u svojim zatvorskim ćelijama", rekao je španski premijer.

Još nije poznato da li među nastradalima ima i državljana Srbije i Crne Gore. Kako je za B92 izjavila otpravnik poslova naše ambasade u Madridu Mirjana Vujanić, španska policija još prikuplja podatke o identitetu žrtava: "Našim uvidom u prelimirani spisak ranjenih, utvrđeno je da nema građana sa našim imenima. Međutim, spiskovi poginulih još nisu zaključeni i ministarstvo unutrašnjih poslova još nije u mogućnosti da nam da rezultat provere nacionalnosti žrtava."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: