Mirović: Vojvodina bi trebalo da ima svoj praznik

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio da Vojvodina treba da dobije svoj dan koji će se obeležavati kao državni praznik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

12:45

Mirović: Vojvodina bi trebalo da ima svoj praznik
Tanjug, arhiva

Mirović je, prilikom obilaska radova u Muzeju prisajedinjenja u Novom Sadu, kazao da predstavnici Pokrajinske vlade smatraju da je Vojvodina zaslužila da ima svoj dan, iako ga u ovom trenutku, formalno nema.

Narednih nedelja ću pokrenuti konsultacije sa predstavnicima naučne i stručne javnosti i poslaničkih grupa u skupštini sa ciljem da Vojvodina dobije svoj dan kroz formalnu odluku koja bi, jedan dan definisala kao dan Vojvodine, a druge bitne dane za istoriju pokrajine definisala kao dane koje ćemo obeležavati, kazao je Mirović.

Prvi čovek pokrajinske administracije naveo je da se u prvim konsultacijama kao datum za Dan Vojvodine pojavljuje 25. novembar, dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije, ali da će biti i drugih datuma koje treba obeležavati.

Mirović je dodao da se drugi dani koje treba obeležavati odnose na dane kada je u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština, dane tokom jeseni 1790. kada je održan Temišvarski sabor, Blagoveštanski sabor, Međunarodni dan ljudskih prava koji je važan za savremeni kontekst Vojvodine, kao i još nekoliko drugih datuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: