Svet 0

28.04.2024.

18:45

Francuske nuklearke za odbranu Evrope? "Makron postaje nacionalna opasnost"

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da bi francusko nuklearno oružje trebalo da bude jedna od tema u debati o evropskom sistemu odbrane.

Izvor: Tanjug

Francuske nuklearke za odbranu Evrope? "Makron postaje nacionalna opasnost"
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Podeli:

Ova Makronova izjava je, kako prenosi Rojters, izazvala kritike njegovih političkih protivnika pred junske izbore za evropski parlament.

Makron je u razgovoru sa urednicima nekoliko francuskih regionalnih medijskih kuća, obrazlažući svoju viziju "odlučnije EU na globalnoj sceni", izrazio bojazan da "Evropa može umreti".

On je izneo oštrije stavove o pitanju odbrane i pozvao na veće integrisanije evropskih odbrambenih snaga. Makron je istakao da bi "verodostojna evropska odbrana" trebalo da ode dalje od zaštite koju Evropi već pruža NATO.

"To može značiti razmeštanje protivraketnih štitova, ali moramo biti sigurni da oni blokiraju sve rakete i odvraćaju od upotrebe nuklearnog oružja," rekao Makron.

On je podsetio da je dosadašnja doktrina Francuske bila da nuklearno naoružanje koristi samo kada su ugroženi vitalni nacionalni interesi Francuske, međutim u današnjem razgovoru je rekao da je otvoren za mogućnost da se ovoj doktrini pridoda i "evropska dimenzija".

"Zalažem se za otvaranje ove debate koja mora uključivati razgovore o protivraketnoj odbrani, dalekometnom i nuklearnom oružju za one koji ga imaju ili koji imaju američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji", rekao je Makron.

Komentari francuskog predsednika izazvali su danas kritike protivnika i sa desne, i sa leve strane francuskog političkog spektra.

"Makron postaje nacionalna opasnost. Ne možemo čekati 9. jun da mu jasno damo signal da je njegova politika gotova" napisao je na svom Iks nalogu Tjeri Mariani, ekstremni desničar i poslanik u francuskoj skupštini iz redova Nacionalnog okupljanja (RN), partije koju predvodi Marin Le Pen.

Evropski poslanik Fransoa-Gzavije Belami, koji će predvoditi desničarsku stranku LR na EU izborima ocenio je da su "ovi komentari izuzetno ozbiljni".

"Dotakli smo živac francuske suverenosti", upozorio je Belami u intervjuu za radio stanicu Europe 1. Političari iz redova francuske levice bili su podjednako nezadovoljni zbog Makronovih komentara.

"Nuklearno oružje kao faktor odvraćanja ne može se deliti", poručio je ekstremni levičar, poslanik u francuskoj skupštini Bastijen Lašo na svom Iks nalogu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: