EU zahteva proveru porekla robe iz SCG

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2004.

14:39

Default images

Evropska komisija objavila je u utorak upozorenje uvoznicima robe iz Srbije i Crne Gore da proveravaju poreklo robe koja se uvozi u skladu sa preferencijalnim trgovinskim aranžmanom, koji je sklopljen sa SCG, saopšteno je u Briselu. "Ovo je postalo neophodno zbog indicija da sadašnji administrativni i zakonski sistem u SCG ne garantuje da je poreklo produkata koji se izvoze u EU adekvatno verifikovano", navodi se u saopštenju.

Ekonomskim operatorima i članicama EU upućena je napomena o mogućoj naplati punog iznosa carine na robu uvezenu iz SCG, u slučaju da poreklo robe ne može da bude potvrđeno. "EU je omogućila SCG veoma liberalne trgovinske koncesije, kako bi pomogla ekonomski oporavak te zemlje. Zato moramo da osiguramo da ovi preferencijalni aranžmani donose korist lokalnoj proizvodnji i da nisu predmet zloupotrebe", izjavio je Frits Bolkestajn, komesar odgovoran za carine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: