Holkeri: Naši odnosi sa srpskom zajednicom nisu najbolji

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2004.

22:57

Default images

Šef UNMIK-a Hari Holkeri izjavio je u utorak da odnosi administracije UN sa srpskom zajednicom na Kosovu nisu na željenom nivou i da na njih utiču neizvesnost oko formiranja Vlade Srbije i nedovoljna bezbednost za povratnike. Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, na novogodišnjem prijemu u Prištini, Holkeri je izjavio je da Kosovo bezbednije nego pre godinu dana, ali da nezadovoljstvo i netolerancija "i dalje tinjaju ispod površine". U tom kontekstu, on je pomenuo nedavne incidente u Lipljanu, kada je jedan Srbin ranjen, što je dovelo do protesta i sukoba između pripadnika srpske i albanske zajednice. "Naši odnosi sa većinskom albanskom zajednicom dobri su, iako nemamo uvek isti pogled na stvari", dodao je Holkeri.

U kosovskoj politici i dalje je prisutno ono što je predsednik parlamenta Nedžad Daci nazvao "čaršijskom politikom", rekao je Holkeri i objasnio da to znači da su lokalni i stranački interesi i dalje iznad zajedničkog dobra. Kao najvažnije zadatke u ovoj godini, šef UNMIK-a je naznačio sprovođenje radnog plana i standarda za Kosovo, održavanje fer i pravednih izbora, ostvarivanje pomaka u dijalogu Beograda i Prištine i omogućavanje bezbednog povratka i naseljavanja raseljenih lica.

Nastavak privatizacije, uspostavljenje efikasne tržišne ekonomije i vladavine prava, propagiranje multietničnosti na svim nivoima, ostvarivanje bezbednog okruženja za sve građane, kao i stalni oprez zbog pretnji ekstremizma i terorizma, takođe su zadaci na čijem se ostvarivanju mora poraditi u 2004, smatra on. "Kosovo ne može da ostane u vakuumu. I dalje smo ovde da bi pomogli Kosovu, a ne odmogli. Naš cilj je da završimo posao pripremanja Kosova za rezoluciju o budućem statusu, a zatim da odemo. Ali da bismo došli do toga, standardni moraju biti primenjeni i njih se treba držati", rekao je Holkeri. Prema njegovim rečima, Kosovo se nalazi na raskrsnici i mora da izabere da li će krenuti putem kojim su krenule nove demokratske države centralne i istočne Evrope. "Alternativa je da se nastavi sa stalnim sukobima, korupcijom i organizovanim kriminalom. Na Kosovu je odluči kojim će od ta dva puta krenuti", rekao je Holkeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: