MOZE LI MILOSEVIC DA DOBIJE AZIL U RUSIJI?

Izvor: B92

Petak, 29.09.2000.

12:05

Default images
Moskovska stampa analizira da li bi Rusija trebalo da pruzi azil jugoslovenskog predsedniku Slobodanu Milosevicu i kakve su moguce varijante raspleta dogadjaja. Dnevnik "Izvestija" pise da za Milosevica ostanak na vlasti nije samo politicko, vec i zivotno pitanje, i da bi Vojislav Kostunica, kada dodje na predsednicko mesto, mogao "kad-tad" pod pritiskom Zapada da ga preda Haskom tribunalu. List pise da bi, u sadasnjoj situaciji, Milosevic mogao da "pobegne u Moskvu", ali da ce od toga "dobiti svi, sem Rusije", da ce predsednik Vladimir Putin konstantno biti izlozen pitanjima i pritiscima Zapada "zasto je sakrio ratnog zlocinca". "Pitanje Milosevica" moglo bi da bude ozbiljno razmotreno samo pod jednim uslovom, da Zapad da cvrste garancije da nece izvoditi Milosevca pred sud, ako s Milosevicem napravi svojevrsnu pogodbu, pise list. Dalje se navodi da bi garancije Zapada morale bi da budu javne, i "napismene". Da Rusija primi Milosevica ima smisla samo ako i SAD i Zapadna Evropa objave svojevrsnu amnestiju, a da od Rusije zatraze za bude posrednik "u delikatnom poslu izbavljanja srpskog naroda od diktature". "Vremja" pise da Beogradom kruze glasine o tome da je Milosevic s porodicom vec otisao u Moksvu, ali, zakljucuje da je "verovatnije" da se Mirjana Markovic zaputila u Rusiju, na lecenje". "Sevodnja" predvidja moguce naredne dogadjaje, i pise da ce Kostunici biti tesko da "izbegne krvoprolice". Ako ne izadje u drugi krug, Milosevic ce pobediti na "bezaalternativnoj osnovi", i tada preti velika opsanost od gradjanskog rata i vojnog mesanja NATO. Ako prihvati izazov Milosevica, fakticki ce priznati sumnjive rezultate Savezne izvorne komisije, ne dobijajuci garancije da nece biti jos vecih falsifikovanja, ocenjuje list. "Sevodnja" dodaje da ce Milosevicu, s druge strane, ostati vremena da se razracuna s negodnim politicarima i medijima. Izvestija navodi, da pored "bekstva u inostranstvo", Milosevic ima jos dve varijante, ili "da cudovisno isfalsifikuje rezultate izbora drugog kruga, i da time dovede drzavu na granicu gradjanskog rata, ili da isprovocira krvoprlice, uvede vanredno stanje, i odlozi glasanje. "Komersant" navodi da se Moskva "boji da bi resenje sadasnje krize silom otvorilo put stranom mesanju, sto bi za Rusiju bilo nedopustivo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: