Istraživanje IDN: DOS i DSS i dalje najpopularniji

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2003.

14:42

Default images

Vladajuća koalicija DOS bi, ukoliko bi parlamentarni izbori bili održani sada, dobila 18 odsto, a Demokratska stranka Srbije 17 odsto glasova birača, pokazala je najnovija anketa Centra za politikološka istraživanja i javno mnjenje Instituta društvenih nauka. Prema tom istraživanju, G17 plus bi mogla da računa na 13, Srpska radikalna stranka na osam, Socijalistička partija Srbije na četiri, Otpor na tri, a Srpski pokret obnove na dva odsto glasova. Ne bi glasalo osam odsto anketiraniha, 17 odsto je neodlučno da li bi glasali, a 17 odsto za koga bi glasali. Ukoliko bi Socijaldemokratska partija, Reformisti Vojvodine i Demokratska alternativa izašli iz DOS-a i formirali socijaldmeokratsku koaliciju, to ne bi bitno uticalo na raspored snaga. Koalicija tri stranke bi dobila samo jedan odsto glasova, a podrška DOS-u i DSS-u bi se smanjila za po jedan odsto - na 17, odnosno 16 odsto.

Na pitanje da li su im dosadašnje reforme lično donele više štete ili koristi, 31 odsto anketiranih je odgovorilo da su im više koristile, a 41 odsto da su im više štetile. Na listi stranaka označenih kao najsposobnije da izvedu političke reforme prva je DS sa 14 odsto, zatim DSS sa 13 odsto i G17 plus sa 10 odsto. Radikali su na toj listi četvrti, sa sedam odsto glasova. Na pitanje u koju instituciju imaju najviše poverenja, 19 odsto anketiranih je odgovorilo da nemaju ni u jednu, 29 odsto je navelo Srpsku pravoslavnu crkvu, 20 odsto u Vojsku Srbije i Crne Gore. U srpsku vladu poverenje ima šest odsto ispitanih, a u Evropsku uniju pet odsto, dok su Ministarski savet Srbije i Crne Gore i NATO na začelju i za njih se niko od anketiranih nije izjasnio.

Anketa je rađena terenski od 4. do 6. oktobra na uzorku od 1.490 ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: