DSS: Inicijativa ne može biti skinuta sa dnevnog reda; Pajtić: Može

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2003.

13:25

Default images

Pred sednicu Skupštine Srbije u utorak, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o poverenju Vladi Srbije i predsednici parlamenta Nataši Mićić, i najave da će DOS većinom glasova skinuti te dve tačke sa dnevnog reda, DSS tvrdi da prema skupštinskom Poslovniku, rasprave o nepoverenju Vladi i Nataši Mićić nije moguće skinuti sa dnevnog reda. "Po Poslovniku, rasprava o poverenju Vladi mora da počne u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva", rekao je  potpredsednik DSS-a Dragan Maršićanin. “Skidanje ovih tačaka sa dnevnog reda ne dopušta poslovnik Narodne skupštine Republike Srbije. Stavljanje na glasanje eventualnog predloga o skidanju ovih tačaka sa dnevnog reda od strane legendi srpske demokratije, bi bilo dramatično kršenje poslovnika, dramatično zbog toga što se radi o važnim tačkama dnevnog reda, i još jedan argument u prilog potrebe njenog hitnog razrešenja”, rekao je on.

Šef poslaničke grupe DOS – Reforme Srbije Bojan Pajtić, međutim, u izjavi za Radio B92 kaže da je u članu 86 poslovnika jasno definisano da skupština na početku sednice odlučuje o skidanju tačaka sa dnevnog reda. To se odnosi na sve predloge i poslovnikom nije predviđen nijedan izuzetak, rekao je Pajtić. “Ustavna, zakonska i poslovnička pozicija Skupštine podrazumeva pravo Skupštine da sama odlučuje o tome da li će raspravljati o određenoj tački ili ne. Član 199 o kome se govori, odnosi se isključivo na situaciju kada se Skupština opredelila da će raspravljati o određenoj tački dnevnog reda. Simptomatično je da je DSS tek sada potegao taj argument, što ukazuje na to da su vrlo dobro izbrojali da nemaju šanse da sutra spreče skidanje tih tačaka sa dnevnog reda, pa su brže-bolje posegnuli za argumentima koji su poslaničke prirode, ali su samo delimično tačni, odnosno ne odnose se na situaciju u kojoj će Skupština sama odlučivati o kojim će tačkama rasoravljati, a o kojima ne”, kazao je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: