Mićić: Moja smena, bez izbora novog predsednika, vodi u ozbiljnu ustavnu krizu

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2003.

11:00

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić rekla je da je uverena da u Srbiji postoji podrška politici koja je dobila mandat građana 2000. godine i da će na sednici 14. oktobra biti jasno da li ta podrška postoji i u parlamentu. Mićić je u intervjuu agenciji Beta kazala da bi smena predsednika Skupštine, ukoliko se ne izabere novi, dovela do "veoma ozbiljne ustavne krize" u Srbiji. Ona je rekla da se u slučaju smene sadašnjeg predsednika u parlamentu, odmah na istoj sednici, mora započeti postupak izbora novog. "Poslovnik Skupštine reguliše da najstariji potpredsednik parlamenta može jedino da zamenjuje predsednika u vođenju sednice, do izbora novog. Ako novi predsednik ne bude izabran, potpredsednik ne može da obavlja funkciju vršioca dužnosti predsednika Srbije", kazala je Mićić. "U tom slučaju bi nastali veliki problemi u funkcionisanju parlamenta, jer ne bi imao ko da proglašava, odnosno potpisuje zakone koje usvoji Skupština. Bio bi blokiran i rad Vrhovnog saveta odbrane". Funkciju predsednika parlamenta u slučaju smene sadašnje predsednice obavljao bi potpredsednik Ljubiša Maravić iz Socijalističke partije Srbije.

Komentarišući prelaske poslanika iz jedne u drugu partiju, koji su omogućili pojedinim strankama da postanu parlamentarne, ona je rekla da je teško utvrditi da li i u kojoj meri postoji "trgovina poslanicima u skupštini". "To je još teže dokazati. Ne treba zaboraviti da u Skupštini ima skoro 30 stranaka sa vrlo različitim programima i taktikama za ostvarivanje političkih ciljeva. Moguće je da u takvim okolnostima, različiti interesi, koji nisu samo politički, pokušavaju da nađu svoj prostor", rekla je Mićić. Odluka Ustavnog suda Srbije da mandati pripadaju poslanicima "stimuliše takvo ponašanje". "Nije prirodno da u sistemu proporcionalnih izbora, u kome građani biraju stranačke liste, a ne konkretne kandidate, sam poslanik bira koju će stranku predstavljati. To nije samo u sukobu s pravnom, nego i sa elementarnom logikom", rekla je Mićić.

Upitana kada će početi primena odluke Ustavnog suda Srbije o vraćanju mandata poslanicima, ona je rekla da će to biti onda kada "svi završe svoj deo posla u tom komplikovanom postupku". "Koliko je postupak složen, a pitanje kompleksno svedoči i to da je procedura tim povodom pred samim Ustavnim sudom trajala punih sedam meseci. Moram da kažem da je nedopustivo da Ustavni sud vrši pritisak na Narodnu skupštinu, isto onoliko koliko bi pritisak u obrnutom smeru bio nedozvoljen", rekla je Mićić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: