Održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Izvor: B92

Subota, 13.09.2003.

12:17

Default images

U noći između petka i subote je u Njujorku održana sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu. Pomoćnik za mirovne operacije Generalnog sekretara UN Hedi Anabi obavestio je, između ostalog, Savet bezbednosti da za učestale napade na Srbe i predstavnike UN na Kosovu još niko nije preuzeo odgovornost i da nisu pronađeni krivci, te da se stoga mere bezbednosti moraju preispitati i poboljšati. On je takođe kao primer ometanja procesa stabilizacije na Kosovu naveo beogradsku deklaraciju i javno izraženu nameru privremene kosovske vlade da stvori nezavisnu državu.

Ambasador pri UN  Dejan Šahović saopštio je na sednici Saveta da su Srbija i Crna Gora čvrsto rešene da poštuju Rezoluciju 1244 i njene osnovne ciljeve.”U skladu sa tim  spremni smo da pregovoramao o svim praktičnim pitanjima” rekao je Šahović. Potpredsednik Vlade Srbije i šef koordinacionog centra Nebojša Čović u izjavi za B92 kaže da je veoma značajno to što je Savet bezbednosti svoju redovnu sednicu posvetio raspravi o situaciji na Kosovu. "Ono što je jako važno to je da Savet bezbednosti drži svoju pažnju na prostoru Kosova i Metohije, na kome, očigledno, imamo povišen nivo nasilja, ekstremizma, kršenja ljudskih prava i kršenja manjinskih prava, uz progon srpske etničke zajednice", rekao je Čović.

U međuvremenu šef UNMIKa Hari Holkeri saopštio je da će otputovati u Njujork , gde će se održati sastanak Kontakt grupe 23. i 24. septembra. On je ocenio da je sada pravi trenutak za početak dijaloga između Prištine i Beograda nakon što je, kako je rekao, poslednjih dana održao niz razgovora sa međunarodnim faktorima i vođstvom kosovskih institucija. Holkeri je takođe saopštio da je uspeo da postigne delimično približavanje stavova s Beogradom o tehničkim pitanjima. Nebojša Čović međutim kaže da još uvek ništa konkretno nije usaglašeno. "Još treba da se razgovara oko tehničkih detalja, naravno, gospodin Holkeri će pripremiti agendu, da vidimo gde će biti početak dijaloga, kada će to biti, kako i o čemu će se razgovarati, kakvi su sastavi delegacija. Budimo malo strpljivi, ja mislim da ćemo dobiti odgovore, odnosno razmišljanja, negde posle 23. septembra, tako da bi polovina oktobra, početak novembra bili nekakav vremenski okvir. E sad, da li će razgovori biti u Briselu ili u Beču, to ćemo videti. Bilo je najava da će početak dijaloga biti održan u Australiji, znači priča se i Australija i Amerika i Italija i Belgija, ali koliko ja znam mislim da se ta optika sužava i da će to biti ili Brisel ili Beč. Važno je biti strpljiv i fleksibilan u smislu pristupa početku dijaloga do koga treba da dođe što pre", rekao je Čović.

 Poslanik koalicije "Povratak" u Skupštini Kosova Rada Trajković kaže  da razgovore Begrada i Prištine, najavljene za novembar, "prihvata kao početak razgovora o statusu Kosova". Trajković se, zbog toga, zauzela za "hitan dogovor" države sa Srbima sa Kosova, kako bi se utvrdila "jasna srpska pozicija" u razgovorima Beograda i Prištine. Ona takođe ocenjuje, da se međunarodnoj zajednici "očegledno žuri", kao i da međunarodna zajednica "pokušava da izjednači pozicije institucija vlasti Kosova sa pozicijama vlasti  u Beogradu".  Nebojša Čović međutim napominje da su stavovi države Srbije o Kosovu veoma jasno definisani deklaracijom koja je usvojena u oba parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: