Spekulacije o učešću vojnika SCG u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2003.

09:37

Default images

Još nema zvanične potvrde informacije da je premijer Srbije Zoran Živković prilikom posete SAD-u ponudio da hiljadu vojnika Srbije i Crne Gore bude angažovano u međunarodnim snagama u Iraku. Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać kaže da  ponuda jeste upućena, ali za učešće naših vojnika u mirovnim misijama UN. Međutim, na pitanje da li je bilo reči i o tome da vojnici iz Srbije i Crne Gore učestvuju i u misiji SAD u Iraku, za sada niko ne želi da odgovori. U ministarstvu odbrane kažu da je to veoma ozbiljno pitanje koje ne žele da komentarišu pre Živkovićeve izjave. Premijer Srbije će, kako je rečeno u Vladi, o toj temi govoriti krajem nedelje na konferenciji za novinare.

Ipak, konačnu odluku o eventualnom slanju naših vojnika u mirovne misije širom sveta mogu doneti samo organi državne zajednice, odnosno Vrhovni savet odbrane, objasnio je ministar inostranih poslova Goran Svilanović. Za petak je u Meljinama zakazana sednica Vrhovnog saveta odbrane, ali kako saznajemo, dnevnim redom nije predviđena rasprava o predlogu  premijera Živkovića. Da li će naknadno ta tema biti uvrštena u dnevni red za sada nije poznato.

Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać u međuvremenu je na konferenciji za novinare saopštio da je premijer Živković prilikom nedavne posete SAD-u, generalnom sekretaru Kofiju Ananu ponudio učešće naših vojnika, ali u mirovnim misijama UN. "Ja ću otkriti jednu tajnu sa kolegijuma Vlade - to je da je premijer Živković podneo izveštaj o svom putovanju u Ameriku. On je u razgovoru u Vašingtonu sa predstavnicima SAD i u Ujedinjenim nacijama, u razgovoru sa Kofi Ananom, napravio ponudu. Kofi Anan je vrlo pozitivno reagovao, to bi bilo politički veoma važno za nas, uz male rizike. To bi, inače, bila profesionalna vojska koja bi učestvovala u tima akcijama, i to bi predstavljalo promenu slike naše zemlje, da se naša vojska, sada posle izvesnog perioda vremena pojavljuje kao učesnik mirovnih akcija. Sa simpatijama je dočekana ta ponuda, ishitreno je da ja govorim da li će biti prihvaćena, ostaje da ubedimo i našu vojsku, koja je za sada pozitivno reagovala, videćemo. Naravno, stvar je tih institucija, pre generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i UN-a da li će prihvatiti ovu ponudu, jer mi tražimo da učestvujemo u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija", rekao je Korać.

S druge strane, potpredsednik Vlade Nebojša Čović založio se za oprezan pristup vlasti prema pitanju eventualnog slanja vojnika u mirovne misije u inostranstvu. Čović je rekao da premijer Živković "ima pravo da iznosi ideju o slanju vojnika u misije u inostranstvo", ali je dodao da bi vlasti trebalo da pristupe tom pitanju "oprezno i analitički". Istovremeno, potpredsednik Vlade Srbije Jožef Kasa ne podržava ideju eventualnog slanja vojnika, dok ministar finansija Božidar Đelić ističe da je to prilika ne za ratovanje nego za zaradu. "Moramo da budemo prisustni na Bliskom istoku, pa u prvo vreme i kao vojnici. Irak će dobiti 48 puta više pomoći nego mi, to je zemlja koja će brzo da se razvija, gde će se graditi i vrteti novac", istakao je Đelić.

Podsetimo, CNN i "Vašington post" objavili su da je Zoran Živković prilikom razgovora sa zvaničnicima SAD-a rekao da bi se vojnici Srbije i Crne Gore mogli pridružiti američkim snagama gde god to bude potrebno uključujući i Avganistan i Irak. "Vašington post" takođe navodi da američka administracija razmatra takvu ponudu. 

Kako je Radiju B92 rekao izvor blizak vrhu državne zajednice, ponuda premijera Živkovića je preuranjena. "U organima državne zajednice nije se zvanično raspravljalo o našoj podršci američkim snagama. Takođe, rano je govoriti o bilo kakvim konkretnim koracima, kada za vojnu bilateralnu pomoć Sjedinjenim Državama ne postoje zakonski preduslovi, odnosno odgovarajuća rezolucija ili neki drugi dokument", rekao nam je taj dobro obavešteni izvor. Zoran Dragišić sa Fakulteta za civilnu odbranu kaže za B92 da bi najavljeni potez Živkovića imao utemeljenje u zakonu u slučaju ako bi naši vojnici išli u Irak u sklopu kontigenta Ujedinjenih nacija. "Mislim da nema nikakvih prepreka da u nekoj legalnoj varijanti, kada je potpisan ugovor naše zemlje i moguće Iraka ili Liberije, zemlje o kojoj je reč, to može biti ostvarivo, i tada bi ta operacija bila u skladu s našim međunarodnim obavezama, ako bi ta operacija bila u okviru UN. Ako je u pitanju neka druga operacija, onda treba konkretno videti koja je to operacija", kaže Dragišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: