Skupštinski odbor predložio Kori Udovički za guvernera NBS

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2003.

09:13

Default images

Odbor za finansije Skupštine Srbije preporučio je u ponedeljak Skupštini Srbije da za guvernera Narodne banke Srbije izabere dosadašnju ministarku energetike Kori Udovički. Većinom glasova članovi Odbora izabrali su i Pavla Petrovića, redovnog profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, za predsednika Saveta centralne banke, kao i članove tog saveta. Predlogu vladajuće koalicije usprotivili su se članovi Odbora iz redova opozicionih partija. Njihove zamerke ticale su se kršenja odredbe nedavno usvojenog zakona prema kojem guverner, između ostalog, ne može da obavlja i ministarsku funkciju.

Poslanici DSS-a, SPS-a i socijalisti Branislava Ivkovića tražili su da Kori Udovički, pre izbora za guvernera, podnese ostavku na mesto ministra energetike. Ti poslanici su, takođe, rekli da sumnjaju u to da će Udovički, kao deo izvršne vlasti, uspeti da sačuva nezavisnost. Udovički je tu tvrdnju kategorično odbacila, ali i najavila da će, ukoliko bude izabrana za prvog čoveka centralne banke “bliže sarađivati sa Vladom Srbije”. "To ni u kom slučaju ne znači diktat, dolazak pod nečiji uticaj, pa čak ni to da ćemo se uvek složiti. Sasvim je moguće da u toku moje saradnje sa Vladom Republike Srbije dođe trenutak u kome se vrlo, vrlo jasno i oštro nećemo slagati. Ali, neće biti moguće da to bude nesporazum. Ja ću, ako treba, sedeti u Vladi, ili ću tražiti da neko iz Vlade sedi kod mene u Narodnoj banci 24 sata dnevno, dok ne budemo sasvim načisto zašto i oko čega imamo različite stavove", rekla je Udovički.

Govoreći o prioritetima u svom radu, Kori Udovički je rekla da je zadatak Narodne banke da održi stabilnost cena “u okviru održive politike međunarodnih rezervi”. "Moj prvi i najvažniji cilj biće stabilnost cena uz održive rezerve. Za sada mislim da je to u krupnom planu jedan nastavak globalne politike koju je Narodna banka vodila i do sada. Ja moram da dam priznanje gospodinu Dinkiću, dosadašnjem guverneru Narodne banke Srbije, da je on to dobro ocenio – održavao je kurs stabilnim, cene su rasle sve sporije, a rezerve nastavljaju da rastu", rekla je Udovički.

Odgovarajući na pitanja poslanika Kori Udovički je rekla i da je budžet za koji se ona zalaže “realni budžet”, koji ima obavezu da “ne obećava ono što ne može da plati, i da plaća ono što se Skupština obavezala da se mora plaćati”. Komentarišući najavu premijera Srbije Zorana Živkovića da bi do kraja godine jedan evro mogao da vredi 70 dinara, Udovički je rekla da “ozbiljnijih promena u deviznom kursu neće biti skoro”, i da “tim pitanjima ne treba da se bavi premijer”. Ona je rekla i da se u naredne dve nedelje neće izjašnjavati o kadrovima u Narodnoj banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: