Andrić: Skupština ponovo o Savetu za radio-difuziju

Izvor: B92

Nedelja, 29.06.2003.

10:46

Default images

Krajem sledeće nedelje, Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije najverovatnije će preispitati sastav Saveta za radio-difuziju, tela koje će regulisati rad elektronskih medija u Republici, a na čiji sastav postoje brojne primedbe. Kako je za Radio B92 potvrdio predsednik ovog odbora Ivan Andrić, zakazivanjem sednice pozitivno je odgovoreno na zahtev predsednika Saveta Nenada Cekića i Demokratske stranke Srbije. "Sigurno je da će ta rasprava dobiti epilog u skupštini na plenarnom zasedanju, ali će se pre svega održati jedna javna sednica odbora koja će biti proširena za tri člana Radiodifuzne agencije oko kojih postoje neke sumnje. Mislili smo da pozovemo još predstavnike raznih zainteresovanih strana. Ono što je jako bitno jeste da ja i ovom prilikom pozivam sve one koji imaju bilo kakve relevantne činjenice ili dokaze, a koji se tiču osporenosti ova tri člana da dostave Skupštini Srbije ili Savetu za radiodifuziju u toku ove nedelje, da bismo ih mi razmotrili", kazao je Andrić.

Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije usvojila je zahtev Vladi Srbije da izmeni sastav Saveta za radio-difuziju i iz njega ukloni sporne članove Nenada Cekića, Vladimira Cvetkovića i Gorana Radenovića. Direktor Radio Beograda Rade Veljanovski rekao je su mediji i vlast u sukobu, i da da je pitanje Saveta ključno pitanje tog spora. "Nema nikakve sumnje da se radi pre svega o načinu kandidovanja i izbora članova Saveta republičke Agencije za radiodifuziju, o veoma lošim odredbama unetim u Zakon o javnom informisanju u poslednjem trenutku bez razgovora sa komisijom koja je pripremala zakon i u vreme vanrednog stanja i o sve učestalijim tužbama protiv redakcija i novinara, koji u nekoliko slučajeva pokreće jedan od vladinih činovnika, u medijskim krugovima i javnosti nedovoljno identifikovana ličnost koja, da paradoks bude veći, ima zaduženje da komunicira sa javnošću", rekao je Veljanovski.

Predsednica NUNS-a, Milica Lučić Čavić kaže da se taj sukob ogleda i u broju tužbi koje su predstavnici vlasti podneli protiv novinara. "Vlast je očigledno nezadovoljna medijima i novinarima, a takođe su i novinari i mediji nezadovoljni zato što se ograničava sloboda medija. Ja hoću da podsetim da je DOS obećao, dolazeći na vlast, da će mediji biti slobodni i da će postojati sloboda informisanja. Mi samo podsećamo na to obećanje, svesni toga da kao društvo, svi zajedno, prolazimo kriz dečije bolesti demokratije. Svesni smo toga, ali prosto, nismo očekivali da bude toliko pritisaka na novinare", rekla je Lučić – Čavić.Inače, na Skupštini NUNS-a održanoj u subotu polemisalo se i o isključenom članu Milovanu Brkiću, i nedostatku kvoruma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: