Štajner: Živković ohrabrio pregovore

Izvor: B92

Petak, 13.06.2003.

18:38

Default images
Šef UNMIK-a Mihael Štajner izjavio je u petak da je ohrabrujuće što je premijer Srbije Zoran Živković prihvatio da u Briselu uskoro počnu direktni razgovori između Beograda i Prištine. "Predsednik Kosova Ibrahim Rugova i premijer Bajram Redzepi, sa jedne strane, i danas Živković, s druge, rekli su mi da su spremni za taj dijalog. Uprkos teškoćama koje imamo, ovo je zaista ohrabrujuće", rekao je Štajner na konferenciji za novinare.

"Pravo je vreme da o praktičnim pitanjima od zajedničkog interesa počne direktni dijalog Beograda i Prištine uz međunarodno posredovanje", rekao je Štajner, posebno istakavši moguću ulogu Sjedinjenih Američkih Država.

Prema njegovim rečima, niko od demokratski izabranih lidera u Beogradu i Prištini ne sme na sebe preuzeti odgovornost za neuspeh razgovora koji bi se odnosili na pitanja od značaja za obične građane, kao što su bezbednost, decentralizacija, povratak raseljenih, saobraćaj, energetika i drugo. Štajner je rekao da ne očekuje da bi do kraja ove godine mogli početi i razgovori o konačnom statusu pokrajine.

"To pitanje je otvoreno. Ono neće biti rešeno jednostrano, već će sigurno biti rezultat direktnog dijaloga Beograda i Prištine i uz konačnu odluku Saveta bezbednosti", rekao je Štajner. On je ponovio da će na predstojećem samitu Evropske unije u Solunu lično predvoditi multietničku delegaciju UNMIK, ali nije želeo da precizira ko će se sve u njoj nalaziti, naglasivši da je izvesno da će sve nacionalne zajednice biti zastupljene na pošten način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: