Svilanović u Ljubljani

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2003.

09:04

Default images

Tokom posete Sloveniji, ministar spoljnih poslova SCG, Goran Svilanović je razgovarao u sredu sa slovenačkim premijerom Antonom Ropom, predsednikom Slovenije Janezom Drnovšekom i domaćinom Dimitrijem Rupelom, ministrom spoljnih poslova, prenosi dopisnik Radija B92 iz Ljubljana Jelica Greganović.

Ministar Rupel je izjavio "da su međusobni odnosi dveju država dobri i kontinuirani". Slovenačka strana je tokom razgovora izrazila dalje zanimanje za učešće u privrednom razvoju SCG. Slovenija je na drugom mestu po broju investicija u SCG. Daljem unapređivanju privredne saradnje trebalo bi da doprinese i u sredu potpisan bilateralni Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, kojim će, prema rečima ministra Svilanovića, "biti stimulisani svi oni koji se bave biznisom. Njime će se ukloniti dosadašnje prepreke i države će pomoći privrednicima". Rupel i Svilanović u razgovarali i o velikom spoljnotrgovačkom debalansu između SCG i Slovenije (1 prema 6). Uprkos tome da je uvoz robe iz SCG u Sloveniju porastao za 23 odsto i dalje veliki debalans, po mišljenju ministara, mogao bi biti ublažen daljim i većim ulaganjima slovenačke privrede u privredu SCG.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Svilanović je rekao da su njegova "očekivanja od samita u Solunu skromna, primerena su podacima koje ja imam o toku priprema za solunski samit. Konkretno za SCG, solunski samit je značajan i predstavljaće veliki uspeh, ako njegov rezultat bude jasna poruka EU, da je spremna da počne razgovore o studiji izvodljivosti u vezi sa pridruživanjem SCG i ukoliko tu odluku realizuje u nekoliko narednih meseci iza samita i ukoliko korak iza nje bude početak pregovora o sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji tokom italijanskog predsedavanja". Svilanović je najavio da će predsednik SCG Svetozar Marović posetiti Sloveniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: