EU sumnja u uvoz šećera "MK komerc" iz Novog Sada

Izvor: B92

Petak, 02.05.2003.

22:35

Default images

Nema dokaza da je iz Srbije izvožen šećer koji nije ovdašnja domaća proizvodnja, ali u EU su nezadovoljni zbog količine šećera koji je Srbija izvezla jer smo u poslednje dve godine izvezli 370.000 tona šećera, a stvarni višak je tek 60.000 do 70.000 tona, rekao je direktor Uprave carina Srbije Vladan Begović za "Blic". Prema podacima Carine, više od 90 odsto uvoznog šećera išlo je za domaću potrošnju, dok je domaći šećer išao u izvoz.

OLAF (Delegacija Evropskog biroa za suzbijanje privrednog kriminala Evropske komisije) boravila je u SRJ novembra 2002. godine. Cilj ove misije je bio kontrola šećera koji je društvo "MK komerc", sa sedištem u Novom Sadu uvezlo u SRJ, provera porekla šećera izvezenog iz SRJ u zemlje članice EU od strane "MK komerca" i "Panon investa" (sa sedištem na istoj adresi). Iz teksta protokola o saradnji OLAF i Savezne uprave carina vidi se da su preferencijali Srbiji za izvoz šećera u EU ukinuti i zbog nemogućnosti uvida u svu dokumentaciju i poslovanje "MK komerca" sa šećerom.

"MK komerc" je tada istražiteljima EU dostavio kopije izvoznih deklaracija, faktura i izvoznih dozvola. Oni su konstatovali je da se uz svaku priložen atest proizvođača šećera, "da se radi o proizvodu od šećerne repe uzgojene na teritoriji SRJ". Nije, međutim izvršena nijedna provera autentičnosti takvog atesta, niti je kontrolisano poreklo izvezenog šećera. Istražitelji OLAF su konstatovali da "važeće carinsko zakonodavstvo ne predviđa nikakve sankcije za slučajeve lažnog atesta porekla." "MK komerc" je gotovo sav šećer (sem uvoza grčkog šećera) kupovao preko društava "Union trade" sa sedištem u Tortoli (Britanska Devičanska Ostrva) i "Maxvel atlantic". Kupovan je i šećer iz zemalja EU. "MK komerc" je odbio zahtev delegacije da joj stavi na uvid izvod liste kupaca, kaže se u protokolu, uz naznaku da je odbijanje pravdano "komercijalnom tajnom" i da "u tim uslovima delegacija nije imala mogućnosti da nastavi sa integralnom kontrolom proizvoda koje su oni uvozili", piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: