Poginula trojica novinara u Iraku

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2003.

11:49

Default images

Vest dana u utorak iz Iraka je svakako pogibija trojice novinara u Bagdadu. Kamerman španske televizije Tele 5, podlegao je povredama zadobijenim u američkom tenkovskom napadu na bagdadski hotel "Palestina". Španac Hose Kouzo treća je žrtva među novinarima u današnjim sukobima u Bagdadu. Rojtersov kamerman Taras Protsjik, ukrajinski državljanin, poginuo je na licu mesta kada je tenkovska granata pogodila hotel, a povređeni su i Rojtersovi radnici, državljani Velike Britanije, Libana i Iraka. Kamerman Al Džazire poginuo je ranije u utorak u napadu na prostorije ove stanice u Bagdadu.

Američka komanda potvrdila je da je tenk ispalio granatu na hotel, izražavajući žaljenje, ali i tvrdeći da je sa gađanog položaja prethodno pucano na američke snage.

Novinar BBC-a u Bagdadu Ragi Omar tvrdi da nije bilo nikakve vatre iz hotela: "Francuska televizija i BBC snimile su ceo tok događaja. Dva američka tenka, koja su se nalazila na mostu Džumharija, okrenula su svoje topove u pravcu hotela Palestina. Dvadesetak minuta nakon toga, dok su kamere radile, jedan od tenkova ispalio je granatu pravo ka petnaestom spratu hotela, gde se nalazio Rojtersov kamerman Taras. Pre tenkovskog napada, u ovom delu hotela nalazilo se tridesetak novinara. Razgovarao sam sa njima i niko od nas nije čuo bilo kakvu vatru iz snajpera, puščanu ili minobacačku vatru. Kamere koje su bile uključene takođe nisu zabeležile nikakvu pucnjavu pre toga."

Međunarodna federacija novinara izrazila je svoje zgražanje zbog pogibije novinara u Bagdadu. Sara de Jong, zadužena za ljudskih prava i bezbednosti novinara, kaže za radio B92 da ova organizacija zahteva nezavisnu istragu o današnjem incidentu. "Američka vojska gađa hotel za koji vrlo dobro zna da je sedište novinara, a u isto vreme irački režim je u okolini hotela smestio naoružanje iz kojeg otvara vatru na  Amerikance. Jasno je da su i ovde, kao i obično, novinari ispali žrtve. Mi smo zgroženi i zahtevamo punu i nezavisnu međunarodnu istragu o ovom slučaju", rekla je De Jong.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: