Otpor iračkih snaga

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2003.

20:57

Default images

Američke i britanske snage usporile su svoje napredovanje kroz Irak, suočene sa neočekivanim otporom. U bici kod Nadžafa, američke jedinice pretrpele su znatnu štetu. Prema američkim vojnim izvorima, još nije utvrđen broj američkih tenkova i borbenih vozila koje su uništili irački vojnici ručnim bacačima i automatskim naoružanjem u ovom sukobu. Sudbina članova posade uništenih borbenih vozila nije poznata.

Prema američkim obaveštajnim izvorima, kontigent iračke Republikanske garde krenuo je iz Bagdada ka jedinicama američkih marinaca na jugu Iraka. Prema ovim izvorima, u susret američkim jedinicama koje napreduju ka Bagdadu, krenulo je oko 5.000 vojnika Republikanske garde.

Suočen sa ovakvim otporom, Pentagon je saopštio da je odlučio da prilagodi taktiku u ofanzivi ka Bagdadu. Predstavnica američkog ministarstva odbrane Viktorija Klark rekla je da su invazione trupe prinuđene da svoja borbena dejstva mnogo više usmere ka džepovima iračkog otpora i zasedama na jugu zemlje, koje, pored ostalih, organizuje formacija "Fedajin Sadam". U njenom sastavu su, kako ime kaže, "oni koji su spremni da se žrtvuju za Sadama".

Američki predsednik Džordž Buš rekao da su koalicione snage prešle 200 milja u poslednja 3 dana i da uništavaju iračke trupe pred sobom. On je rekao da je Republikanska garda pod "direktnim i intenzivnim napadom". "Naša vojska dobro napreduje u Iraku, ali je ovaj rat, ipak, daleko od gotovog. Ne znamo koliko će rat trajati, ali se pripremamo za bitku ispred nas. Ne možemo da predvidimo konačan dan za irački režim, ali uveravam vas, i uveravam napaćeni narod Iraka: doćiće dan obračuna sa iračkim režimom, i taj dan se približava", rekao je Džordž Buš.

U sredu uveče je nastavljeno bombardovanje Bagdada. U iračkoj prestonici u sredu ujutru je poginulo 14 civila, kada je pogođen deo grada u kom se nalazi dosta prodavnica i zanatskih radnji. BBC je prikazao slike uništenih stambenih zgrada, prodavnica i automobila. Centralna komanda u Kataru izdala je saopštenje u kome je priznala da je koristila projektile sa preciznim navođenjem u napadu na iračka raketna postrojenja u blizini pogodjenog naselja. Bombardovana je i iračka televizija, ali je njen međunarodni satelitski program ponovo uspostavljen posle nekoliko sati.

Iz Vašingtona je zvanično saopšteno da je zarobljeno preko 4 hiljade iračkih vojnika. Katarska televizija Al Džazira emitovala je snimak dvojice zarobljenih i dvojice mrtvih britanskih vojnika koje drže iračke snage. Istovremeno, Vašington je objavio da su Iračani, u okolini grada Nasirija ubili neke od 12 američkih vojnika koji su pokušali da se predaju. Amerikanci, koji su bili u konvoju za snabdevanje, prethodno su uleteli u iračku zasedu. Pet vojnika iz tog konvoja je zarobljeno, a Iračani su delove njihovog saslušavanja prikazali na televiziji.

BBC je javio da je veliki konvoj od 120 iračkih tenkova napustio Basru i da je naišao na snažnu artiljerijsku vatru koalicionih trupa.  Ministar za informisanje Muhamed Saed Al Sahaf naveo je i da je u bombardovanju Nasirije ranjeno više od 500 civila i uništeno više od 200 kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: