Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo, Vlada rasformirala JSO

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2003.

15:29

Default images

Premijer Srbije Zoran Živković u utorak popodne je na konferenciji za novinare izjavio da je MUP uhapsio osobe za koje sumnja da su izvršile atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića. "Na osnovu dosadašnje istrage, izvršenih provera na utvrđivanju materijalnih činjenica i dokaza, izjava svedoka i uhapšenih članova zločinačke grupe koja je izvršila atentat na premijera Zorana Đinđića, policija je identifikovala lice za koje se osnovano sumnja da je pucalo u Đinđića. On se zove Zvezdan Jovanović zvani Zveki, rođen 1965. u Peći, dosadašnji pomoćnik komandanta Jedinice za specijalne operacije. On je uhapšen u ponedeljak i zadržan radi dalje obrade u okviru istrage", rekao je Živković. On je dodao da je na osnovu istih saznanja uhapšen i Saša Pejaković zvani Pele, rođen 1971. u Subotici, pripadnik JSO, za kog se osnovano sumnja da je s Jovanovićem i ostalim članovima "Zemunskog klana" neposredno učestvovao u pripremanju ubistva. "Neposredno pred početak konferencije za novinare policija je pronašla snajpersku pušku marke 'hekler koh G3', zakopanu na Novom Beogradu, za koju se opravdano sumnja da je iz nje pucano na Đinđića. Veštačenjem će biti utvrđena osnovanost tih tvrdnji. Zbog veza sa 'Zemunskim klanom', razrešen je dužnosti komandant JSO Dušan Maričić Gumar i zadržan radi dalje istrage", rekao je Živković.

Vlada Srbije je na sednici u utorak odlučila da rasformira Jedinicu za specijalne operacije, "crvene beretke". Kako je saopštila Vlada, odluka odmah stupa na snagu, a "pripadnicima JSO je naloženo da razduže naoružanje, opremu, uniforme, oznake, službene legitimacije i svu ostalu službenu opremu". "Obezbeđenje objekata koje koristi JSO preuzela je Žandarmerija", navodi se u saopštenju Vlade.

Kako javlja reporter B92, u zgradu JSO u Kuli oko 18:30 je ušla kolona vozila u kojoj su pripadnici Žandarmerije i službena lica Vlade, koji su napustili bazu nešto posle 22:00. Nekoliko osoba u civilu, pripadnika "crvenih beretki", je tokom večeri napustilo bazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: