Korać: Nama su svima glave u torbi

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2003.

12:37

Default images
(poslednji deo iz intervjua potpredsednika Vlade Srbije Žarka Koraća Radiju B92 emitovanom u emisiji "Kažiprst")

B92: Ovih poslednjih dana od tog slučaja, pokušaja atentata na auto-putu, pa do juče, da li se pričalo u Vladi o tome da bi trebalo pojačati neke mere bezbednosti kada je premijer u pitanju?

Korać: “Jeste, ja nisam zadužen za njegovu bezbednost, postoji 6. Odeljenje MUP-a koje se time bavi, mislim, nisam ja taj. Evo, mene je prvi put u životu dopratio čovek sa mašinskom puškom, znate prvo je pitanje da li može taj da vas zaštiti uopšte. To se štiti na drugi način, ne tako, nego time da vi znate organizatore. Teško vas je zaštititi, evo, vidite oni su uzeli snajpere, nisu mogli da mu priđu. Nama su svima glave u torbi, eto, to je prosta istina. Mnogi od nas putuju, idu na tribine, mi ličimo na Srbiju, kakva god da je ova vlast, ona od 1945. najviše liči na Srbiju sa svim svojim slabostima i vrlinama, mi smo prosek Srbije. Taj DOS, to je Srbija. Većina ljudi zna da ima izvestan rizik i mislim da je i premijer taj rizik tako prihvatio, tako da on je imao obezbeđenje, on je imao taj blindirani automobil, ali oni su iskoristili snajper. Vi znate da taj ulaz u Vladu ima tamo onu srušenu zgradu preko puta, da je niz tih zgrada okolo koje su i prazne - ko o tome vodi računa, kako biste vi to sve…, nije ni meni jasno. Ne znam, ne umem da vam odgovorim na to pitanje. Ne znam šta da vam kažem, on je imao pojačano obezbeđenje koliko ja znam, posle ovoga na auto-putu, ali to očigledno nije bilo dovoljno. Moram da vam kažem da je ta grupa očigledno imala izvore informisanja jako dobre i da su te plaćene ubice, da li dvoje-troje, ne znam, to će se pokazati u istrazi, to uradile veoma profesionalno. Znači, oni su tamo imali ćebe na kome su ležali, oni su pažljivo nišanili, iskoristili su ne znam kakvu municiju ne razumem se u to, ja sam bio u vojsci u artiljeriji, pitao sam Krgu juče. Inače je teško povređen njegov telohranitelj, njemu je odnesen veći deo stomaka, mislim da će preživeti. Ako se sećate, onaj visoki mladić ćutljivi, što je stalno bio uz njega. Oni su pucali i pogodili ga pravo u srce, dakle onda vidite kakve su ubice profesionalne, pogodili su ga pravo u srce sa razdaljine od oko 300 metara.”

B92: Šta danas još planirate?

Korać: “Danas treba da dođu Kris Paten i Havijer Solana, ne znam da li je donesena odluka kakva vrsta sahrane. Neke zemlje su izrazile želju da pošalju delegacije na dosta visokom nivou, uključujući i Sjedinjene Američke Države, znači, ja ne znam to, ja isto noćas nisam spavao tako da ne znam. Uglavnom, razgovaramo da Vlada nastavi svoj rad, dogovaramo se oko svega toga i naravno oko Saveznog parlamenta za iduću nedelju, da se izabere Savet ministara. Znači, mi nastavljamo, idemo svojim putem, život će ići paralelno, normalan život, i ova potera za ovim nemilosrdnim ubicama i što pre te ubice budu u rukama pravde, biće bolje za sve građane Srbije. Oni su, inače po proceni onih koji se bave time, to nisam ja, imate tu saopštenja, odgovorni za ogroman broj kidnapovanja, ubistava, to je verovatno u ovom trenutku najbolje organizovana kriminalna banda na Balkanu, u to nema nikakve sumnje, sa ogromnim novcima, sa milionima i milionima evra koje su dobili od otmica i nema nikakve sumnje, recimo, da su oni otmičari Miškovića, direktora Grupacije Delta, koliko znam samo to kidnapovanje tada je bilo 7, ne znam koliko miliona maraka. Znači, oni su ogromne novce skupili, tako da su oni imali sve. Imali su ubice, imali su izvore informacija, imali su velika finansijska sredstva i to je jedno zlo.”

B92: Čovek se uvek pita zašto nisu otišli sa tim parama u neku Kolumbiju ili ne znam ni ja već gde, da ih troše i žive.

Korać: “Ta grupa je originalno grupa trgovaca heroinom, počela je kao grupa narko-dilera, pitanje je šta tu sve ima iza toga. Ja te ljude nikada u životu nisam video, imam čast da nikada nijednog nisam video, čak sam sada prvi put slike pogledao pažljivo da vidim kako izgledaju, kud bih ja njih sreo, kakve ja veze imam sa takvim ljudima. Ne kažem da nema kriminala u ovoj zemlji i da nema drugih kriminalnih grupa, ali nijedna zaista ne može da se meri sa njom. Kada su digli Defence roud, preduzeće, oni su u sred dana otišli kolima sa svojim tablicama i to uradili, znači to je potpuno jedna, ovako, bezbrižnost u svakom pogledu, a imali su i veliki broj jataka, a ono što je najfascinantnije, i neke ličnosti iz javnog života su im pružale podršku i neki od njih su i spavali kod takvih ličnosti iz sveta estrade i tako dalje. Stvarno je neverovatan taj rak koji je nagrizao Srbiju i na kraju ubio Zorana Đinđića.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: