Solana osudio nasilje "ekstremista" na jugu Srbije

Izvor: B92

Četvrtak, 13.02.2003.

17:19

Default images

Predstavnik Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana u četvrtak je oštro osudio nasilje koje na jugu Srbije čine "ekstremisti" i "banditi". "Povećan broj napada na multietničku policiju, zastrašivanje lokalnih vlasti i pojačano reketiranje koje sprovode ekstremističke grupe moraju odmah prestati. Svako nasilje je neprihvatljivo i neće biti tolerisano", poručio je Solana u saopštenju.

U centru Bujanovca u četvrtak su ponovo protestovali Albanci. Njih oko 3.000 zahtevalo je da vlasti oslobode 7 njihovih sunarodnika, koje su snage bezbednosti uhapsile u subotu tokom akcije u Velikom Trnovcu i Končulju. Protest je protekao bez incidenata. Kako prenosi specijalni izveštač TV B92 Dimitrije Vuk Veličković, pošto su albanski politički lideri završili obraćanja, građani su se mirno razišli. Predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musljiu je pred okupljenima rekao da je njegova partija uputila zamerke državnim organima Srbije i međunarodnoj zajednici da u rešavanju krize u regionu Preševa, Bujanovca i Medveđe nemaju realan pristup. On je rekao da je apsurdno da pored velikog broja pripadnika Vojske i Žandarmerije na tim prostorima postoje teroristička delovanja. Na protestu je ponovljen zahtev vlastima u Beogradu da zaustave progon pripadnika bivše OVPMB koji su amnestirani. Musljiu je za B92 izjavio da nema saznanja o formiranju ANA. On tvrdi da nije upoznat ni s deklaracijom te organizacije s pozivom na mobilizaciju albanskog stanovništva na borbu protiv srpskih snaga bezbednosti. Musljiu je optužio šefa Koordinacionog tela Nebojšu Čovića da izaziva krizu na jugu Srbije. Nebojša Čović je u izjavi za B92 demantovao takve optužbe, podsećajući na oružje koje je Žandarmerija pronašla kod 7 pripadnika albanske zajednice u Bujanovcu. On je rekao da je situacija na jugu Srbije stabilna i da ne postoje međunacionalni sukobi, kako to predstavlja albanska strana.

Komandant Žandarmerije Goran Radosavljević smatra da će razvoj situacije na jugu Srbije zavisiti od stava međunarodne zajednice. On je u izjavi za B92 naglasio da na jugu Srbije ne postoje oružane formacije. “To što se sada dešava je pokušaj organizovanja terorističkih aktivnosti. Mi smo svi svesni da cela ta organizacija potiče sa Kosova. Zna se ko su vođe dole na Kosovu, u nekim trenucima njima je potrebno da naprave nemir na jugu Srbije, ili u Makedoniji, pokušava se da se prebaci centar nekih zbivanja van Kosova, da bi dole iz nekog političkog razloga imali opravdanje da kažu 'pa vidite, Albanci to rade na jugu Srbije, ne valja vlast u Srbiji ili ne valja vlast u Makedoniji jer se dešavaju takve stvari', pa onda priče o ugroženim ljudskim pravima, svako ko je bio jednom u Preševu, u Bujanovcu, vidi da nema nikakvog ugrožavanja ljudskih prava, a na kraju krajeva, međunarodna zajednica je to vrlo jasno u više navrata rekla, tako da imamo i njihovu podršku", rekao je Radosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: