Ponedeljak, 30.09.2019.

14:39

Policija Hongkonga upozorava na opasnost: Preti nasilje na ivici terorizma

Policija u Hongkongu upozorila je na opasnost da demonstranti izazovu nasilje koje je "na korak do terorizma", uoči obeležavanja kineskog nacionalnog praznika.

Izvor: Tanjug

Policija Hongkonga upozorava na opasnost: Preti nasilje na ivici terorizma
Foto: Tanjug/AP/Gemunu Amarasinghe

Aktivisti su upozorenje odbacili kao propagandu smišljenu da uplaši ljude.

Portparol policije Ce Čun Čung rekao je da obaveštajni podaci nagovoeštavaju da "tvrda struja" demonstranata podstiče ostale na "ekstremna dela", kao što su ubistva policajaca.

Oni bi, kaže Ce, tokom sutrašnje proslave mogli da se predstavljaju kao policajci da bi ubijali civile i da bi podmetali velike požare, na primer na benzinskim pumpama, prenosi AP.

"Na ivici smo ekstremne opasnosti. Postoje očigledni signali da ekstremno nasilje može da eskalira. Takva dela su korak bliže terorizmu", rekao je Ce na konferenciji za novinare.

Poslanik Klaudija Mo nazvala je policijsku obaveštajnu službu "šalom", ističući da je upozorenje koje je izneo Ce ponavljanje sličnog koje je prethodnih dana objavljeo u prokineskoj štampi.

"To je kineska propaganda na delu. Ono što još više zabrinjava je to što je policija priznala da se njeni pripadnici maskiraju u demonstrante. Pa ko će onda biti piroman? Ko će biti ubica", rekla je Mo.

Tokom vikenda na protestima u Hongkongu ponovo je bilo nasilja, tokom kojeg je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su na njih bacali razne predmete.

Protesti su planirani i za sutra, kada se obeležava 70. godišnjica Narodne Republike Kine uprkos zabrani policije, što izaziva strah od mogućeg nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: