Četvrtak, 29.04.2010.

17:43

Veljović o krijumčarenju narkotika

Krijumčarenje narkotika globalni je problem i zato se u borbi protiv te pošasti moraju uključiti svi raspoloživi kapaciteti i resursi.

Izvor: Tanjug

Default images

To je jedinstveni zaključak 27. Međunarodne konferencije o borbi protiv droga - IDEK, koja se danas završava u Rio de Žaneiru, a kojoj je prvi put prisustvovala delegacija Srbije, predvođena direktorom policije Miloradom Veljovićem.

Veljović je rekao da je na konferenciji istaknuta činjenica da se u borbi protiv droga i organizovanog kriminala, pogotovo u fazi ekonomske krize koja na neki način pogoduje ekspanziji kriminala, moraju primenjivati i iznalaziti novi načini i modusi.

To se, rekao je Veljović, pre svega odnosi na rad određenih finansijskih institucija, a naročito bankarskog sistema.

"Novac stečen krijumčarenjem narkotika obično završava u bankama, koje kroz sistem zagarantovane tajnosti uloga na neki način onemogućavaju da on bude evidentiran i dostupan", naveo je prvi čovek srpske policije.

Zato se, ukazao je on, mora iznaći pravna mogućnost da "prljavi novac" ne sme izmaći kontroli nadležnih službi i institucija.

"Srbija je zbog svoje potpune opredeljenosti i posvećenosti borbi protiv organizovanog kriminala i droga, a pre svega kroz akciju 'Balkanski ratnik', podigla svoj ugled i kredibilitet na znatno viši nivo i pokazala da je kao regionalni lider na Balkanu nezaobilazni partner, ne samo u regionu, već i na širem međunarodnom planu", kazao je Veljović i dodao da je to bilo očito i na ovoj konferenciji.

Direktor policije je istakao da je tokom održavanje skupa imao i niz značajnih sastanaka, vezano za krijumčarenje narkotika, posebno napomenuvši susrete sa regionalnim direktorima DEA-e za Evropu i Afriku.

Tom prilikom, dodao je on, istaknuta je puna podrška saradnji Srbije u borbi protiv krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala.

"Istakao bih i sastanak sa direktorom brazilske policije i direktorima policija zemalja iz tog regiona. Ti susreti će omogućiti buduće neposredne kontakte i razmenu informacija od značaja za ovu oblast, kao i još otvoreniju i jaču borbu protiv organizovanog kriminala", naveo je Veljović.

On je ukazao i da se još jednom pokazalo da je da je Srbija, preko Saveta za nacionalnu bezbednost i međunarodnu policijsku saradnju, zadala ozbiljan udarac organizovanom kriminalu i da se u toj borbi mora istrajati do kraja.

"Druge alternative nema i neće je biti", ocenio je direktor srpske policije.

Na konferenciji o narkoticima u Riju učestvovala je 91 zemlja, a prvi put i delegacija Srbije na poziv Američke agencije za borbu protiv droga, podsetio je Veljović i dodao da će joj to omogućiti da, skraćenim postupkom, od naredne godine postane punopravni član.

Na konferenciji je predstavljen jedan od najboljih i najjačih pravnih okvira u svetu u borbi protiv droga i organizovanog kriminala, rekao je Veljović i dodao da je Srbija imala svoju prezentaciju, dajući na taj način pun doprinos radu skupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: