Vulkanski pepeo otkazuje letove

Beograd -- Postoji mogućnost da vulkanska prašina sa Islanda u večernjim satima stigne i do Srbije.Otkazana trećina letova iz Beograda.

Izvor: B92
Podeli

Na osnovu prognoze kretanja vulkanskog pepela, koji izdaje Centar za praćenje vulkanskih aktivnosti iz Londona, postoji mogućnost da oblak vulkanske prašine, sa severa, iz pravca Mađarske, u kasnim večernjim satima, uđe u prostor nadležnosti Komitet za bezbednost Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, saopštila je ta institucija.

U tom slučaju Agencija za kontrolu letenja će postupiti po propisanim procedurama i ukoliko to bude potrebno, zatvoriti vazdušni prostor.

Agencija za kontrolu letenja će na svoj internet sajt postaviti linkove preko kojih će svi zainteresovani moći da prate prognozu kretanja oblaka vulkanskog pepela.

Obaveštenje “Let je otkazan”, od jutros se sve češće može videti na informativnim tablama beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”.

Zbog vulkanskog pepela sa Islanda letovi iz Beograda za Nemačku, Englesku i Francusku, Varšavu, Prag, Budimpeštu i Oslo otkazani su.

I sa ovim bilansom, Srbija spada u red zemalja koje ova prirodna nepogoda nije mnogo pogodila, kaže direktor aerodroma, Velimir Radosavljević.

“Beogradski aerodrom i naša zemlja na sreću nisu pogođeni ovom zaista velikom neprilikom. Oko 30 odsto letova će biti tokom dana otkazano, pre svega zbog situacije u severnim delovima Evrope”, kaže on.

Masa vulkanskog pepela, u zemljama koje su zatvorile aerodrome, nalazi se na visini kretanja aviona, između 6 i 12 hiljada metara.

Opasna je, jer može da dovede do potpune blokade rada aviona. Kada je reč o Srbiji u Hidrometeorološkom zavodu kažu da nema razloga za zabrinutost.

“Ne očekijemo da se ovaj oblak nalazi ispod našeg područja. Možda samo periferija oblaka, ali tamo je koncentracija manja”, kažu u Zavodu.

Ipak, mnogim putnicima koje je ekipa B92 zatekla na aerodromu, letovi su otkazani, i mnogi pokušavaju da zamene karte:

“Putuje moja tetka, otkazan za Berlin.”

“Letimo za Cirih. Imamo let, nije otkazan.”

“Hoću da otputujem u Peking. Još ne znam šta ću da radim. Dala sam kartu ovom službeniku, i čekam šta će da mi kaže. Kako da odem?”

“Moj let nije otkazan, bar ne još. Letim za Minhen, i nadam se da ga neće otkazati.”

“Htela sam da letim za Berlin, ali let mi je otkazan. Sada pokušavam da promenim kartu za Beč, ali kažu da mi ni to nije siguro.”

Sva obaveštenja o otkazanim letovima koje aerodrom dobija od aviokompanija putnici mogu da dobiju na sajtu aerodorma “Nikola Tesla”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 149 idi na stranu