"Zapadni Balkan odlična arena za SAD"

Zapadni Balkan je odličan primer izazova u kome saradnja SAD i Evrope treba da bude ključna, poručio je Slavomir Debski.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/ Maja Hitij
Getty Images/ Maja Hitij

Direktor u Poljskom institutu za medunarodne poslove je na međunarodnoj konferenciji "Beogradska NATO nedelja - Ovo smo mi", koju organizuje Centar za evroatlantske studije (CEAS), rekao da je, ako administacija novog predsednika Džoa Bajdena želi da se SAD ponovo nametnu kao lider slobodnog sveta, Zapadni Balkan "odlična arena" da to pokažu.

Prema njegovim rečima, to je i prilika da se ponovo svi Evropljani okupe oko iste ideje i da se na taj način produži i osnaži proces ujedinjavanja i osnaživanja Evrope

Debski je dodao da je Zapadni Balkan "kompleksa zona", ali samo jedna od brojnih takvih.

On je dodao da su velika očekivanja od Bajdenove administracije širom Evrope i sveta, ali je istakao da strahuje da su ona prevelika. "Tako da vrlo lako može da se desi da ćemo svi doživeti razočaranje", rekao je Debski.

Naveo je da je razgovarao s nekim političarima sa Zapadnog Balkana i da je većina njih izrazila zabrinutost zbog nedostatka vođstva SAD u regionu poslednjih nekoliko godina.

"Ono što sam čuo od njih bilo je da su oni sve vreme držali vrata otvorena Americi, ali da niko nije kucao na ta vrata", rekao je Debski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu